Ήταν το φθινόπωρο του 2019, όταν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με τις ευλογίες του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, εμφανίστηκε ως «μεσολαβητής» για το καλό της υψηλής τεχνολογίας και έρευνας και ως μια «πολιτική φυσιογνωμία» που βλέπει μπροστά σε αντίθεση με όλους όσους του ασκούν κριτική.
Και έτσι προέκυψε το περίφημο «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας», το οποίο βέβαια ποτέ δεν ήταν τέτοιο.
Ήταν απλώς μια υποδομή για τη στέγαση μεγάλων εταιριών λογισμικού που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα τα τελευταία χρόνια.
Μια υπόθεση real estate, την οποία ο κ. Καχριμάνης κατάφερε να την αξιοποιήσει επικοινωνιακά και πολιτικά προς όφελός του μέσα στο γενικότερο πλαίσιο μιας νέας «Silicon Valley» στα Γιάννενα που είχε αρχίσει να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε τοπικά και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο κ. Καχριμάνης πήρε, λοιπόν, την όλη υπόθεση πάνω του. Στην αρχή μιλούσε για μια επένδυση 2 εκατομμυρίων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που τελικά έφτασε σιγά σιγά σε έναν υψηλό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
Πέτυχε την παραχώρηση δεκάδων στρεμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησε στην ανάθεση διαφόρων μελετών, πήρε πρωθυπουργικές δεσμεύσεις και ενέταξε πριν από έναν χρόνο το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., διασφαλίζοντας τα 20 εκατ. ευρώ.
Τα άλλα τα ψάχνει ακόμα μέσω δανειοδότησης…
Όχι κι άσχημα για ένα εγχείρημα που ήταν επίφοβο από την αρχή… Με αυτό το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» ο κ. Καχριμάνης πορεύτηκε επί τέσσερα χρόνια. Και έχτισε ένα πιο «τεχνολογικό» προφίλ, το προφίλ ενός πολιτικού που μπορεί να «διαβάζει» τις σύγχρονες ανάγκες...
Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε (και θα έφτανε κάποια στιγμή, στο συγκεκριμένο θέμα). Η P&I ανακοίνωσε σήμερα ότι αγόρασε κτίριο 4000 τμ, το οποίο θα ανακαινίσει, για να στεγάσει τα γραφεία της. Είναι μία από τις δύο πολυεθνικές εταιρίες για τις οποίες ο κ. Καχριμάνης ήθελε να φτιάξει το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας». Μία από τις εταιρίες που… θα προπλήρωνε και ενοίκια όπως υποστήριζε ο περιφερειάρχης.
Η κίνηση της P&I είναι εύλογη. Και δείχνει, ώς έναν βαθμό, ότι κάποια στιγμή έχασε την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του κ. Καχριμάνη και ότι δεν θα περίμενε για πολύ ένα πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που είναι ακόμα στα χαρτιά.
Ωστόσο, δεν έχουν σημασία οι επιθυμίες μιας πολυεθνικής εταιρίας. Τις πολιτικές δεν τις εφαρμόζουν οι εταιρίες. Σημασία έχουν οι χειρισμοί του κ. Καχριμάνη για την ίδια την πόλη. Ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να μη γνώριζε τους προβληματισμούς και τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρίας (ενδεχομένως κι άλλων) στην αγορά ακινήτων. Είχε όμως να κάνει εκλογές. Οπότε το παιχνίδι συνεχίστηκε.
Και ένας ακόμα γύρος του παιχνιδιού αυτού, έγινε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση, με τον κ. Καχριμάνη να «ξεσπά», να κάνει «δήθεν αντιπολίτευση» και να εκφράζει τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο απένταξης του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ή μήπως ήθελε να δείξει απλώς έναν άλλο «εχθρό» και να προετοιμάσει το έδαφος για το κλείσιμο μιας υπόθεσης χωρίς ευτυχές τέλος, κάνοντας ό,τι μπορεί για να μην τη χρεωθεί ο ίδιος; Μήπως;
Ό,τι και αν γίνει, ο κ. Καχριμάνης δεν είχε εξαρχής κάποιο ουσιαστικό σχέδιο, δεν ήθελε να «διαβάσει» τις ανάγκες της περιοχής στον τομέα της τεχνολογίας και σε τι πλαίσια αυτές κινούνται. Για τον ίδιο, εξάλλου, η υψηλή τεχνολογία και η έρευνα είναι ό,τι περιλαμβάνει τη λέξη «κομπιούτερ».
Απλώς είχε και έχει την ικανότητα να πηγαίνει με το «ρεύμα» και να προσαρμόζεται. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν του βγαίνει. Το πολιτικό επίδικο υφίσταται. Όπως υφίσταται και η διάθεση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε ένα προβληματικό πρότζεκτ.
Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα χρόνια, χάθηκε η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα δομή ή να εκσυγχρονιστεί η υπάρχουσα (π.χ. το Τεχνολογικό Πάρκο) για όσους και όσες δραστηριοποιούνται πραγματικά στην υψηλή τεχνολογία και στην έρευνα.
Και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον κ. Καχριμάνη, είτε γίνει το πάρκο (που μοιάζει όλο και πιο απίθανο) είτε δεν γίνει.