ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα… κοστίσει

Εικόνα του άρθρου Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα… κοστίσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2018, 20:26
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Απώλεια εσόδων θα σημάνει για τον ΟΚΠΑΠΑ η άμεση εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού Φίλιππα Τσουμάνη. Ο ΟΚΠΑΠΑ υπολογίζει ότι τη νέα χρονιά, 507 παιδιά θα μεταβούν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία. 

«Για τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξης των 780.000 ευρώ, περίπου. Με τέτοια απώλεια εσόδων είναι αδύνατο να επιβιώσει ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. ή να μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία 38 εργαζομένων, που εργάζονται σήμερα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Τσουμάνης, συμπληρώνοντας πάντως ότι «δεν θα απολύσουμε κανέναν», αλλά θα επιχειρηθεί η «προσέλκυση νέων παιδιών και κυρίως βρεφών» και η μετατροπή όλων των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς.

Άλλο ένα ζήτημα για το οποίο ο κ. Τσουμάνης φάνηκε διστακτικός, ήταν οι νέες προδιαγραφές για την αδειοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Μέχρι τις 31 Ιουλίου απαιτείται από όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς να έχουν πλήρες σύστημα  πυρόσβεσης και μεγαλύτερους εσωτερικούς και αύλειους χώρους.

Ο κ. Τσουμάνης είπε ότι δεν διαφωνεί με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των παιδιών «όμως αυτά πρέπει να είναι και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Και κυρίως, θα πρέπει αυτοί που νομοθετούν να λαμβάνουν υπόψη και τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους, αλλά και το κόστος», τόνισε, σε μια κάπως… αντιφατική τοποθέτηση.

Για να εγκαταστήσει σύστημα πυρασφάλειας ο ΟΚΠΑΠΑ θα δαπανήσει πάνω από 150.000 ευρώ, αλλά μεγαλύτερες αυλές δύσκολα θα βρεθούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Επίσης, ο ΟΚΠΑΠΑ θα υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση ίδρυσης δύο νέων βρεφικών τμημάτων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα, από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με την πρόσκληση επιχορηγείται η ίδρυση ενός τμήματος με 50.000 ευρώ και δύο τμημάτων με 75.000 ευρώ. Όμως, δεν χρηματοδοτείται η πρόσληψη προσωπικού και το υπάρχον δεν επαρκεί. «Εμείς θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα για να μην χάσουμε την χρηματοδότηση. Για τη συνέχεια θα δούμε. Όμως, οφείλω να πω ότι όλα αυτά είναι μέτρα που ελήφθησαν ‘στο πόδι’ και το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα», σημείωσε.

Τέλος, ολοκλήρωσε την… αντιπολιτευτική τοποθέτηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βιάστηκε να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα Γιάννενα, από φέτος. «Είναι ο μόνος μεγάλος Δήμος και η μόνη έδρα Περιφέρειας της χώρας που έχει επιλεγεί, ενώ θα μπορούσε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας» τόνισε χαρακτηριστικά.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back