Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΕΣΠΑ δεν αρκεί…

Εικόνα του άρθρου Το ΕΣΠΑ δεν αρκεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2018, 17:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λιγότερα είναι τα παιδιά που γράφτηκαν φέτος στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΠΑΠΑ, φέτος εγγράφηκαν περίπου 160 λιγότερα νήπια και ελάχιστα λιγότερα βρέφη, κατανομή που περιπλέκει κάπως την κατάσταση για τον οργανισμό.

Αναλυτικά, τη χρονιά 2017-2018, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου είχαν εγγραφεί 890 νήπια και 235 βρέφη, συνολικά, ενώ φέτος γράφτηκαν 737 νήπια και 222 βρέφη.

Από το ΕΣΠΑ, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των σταθμών, πέρυσι έλαβαν voucher 188 βρέφη και 500 νήπια. «Φέτος, μέχρι στιγμής και πριν την δεύτερη κατανομή που αναμένεται το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, επιδοτήθηκαν 155 βρέφη και 180 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων αναμένεται να αυξηθεί στην β’ φάση, ωστόσο θα είναι και πάλι σαφώς μικρότερος από την περασμένη χρονιά» αναφέρει ο ΟΚΠΑΠΑ στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Κάπως έτσι, αναδεικνύεται και το βασικότερο πρόβλημα της δομής και της διαδικασίας: ότι δεν είναι δυνατόν η προσχολική αγωγή να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τέτοιου τύπου χρηματοδοτήσεις. Η κατανομή των εγγραφών άλλαξε φέτος, καθώς τα παιδιά πηγαίνουν μικρότερα στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά και πάλι, η «γύμνια» του συγκεκριμένου συστήματος είναι εμφανής.

Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Ο οργανισμός ζήτησε 25 εργαζόμενους-ες για την κάλυψη των αναγκών των βρεφών, αλλά εγκρίθηκαν μόνο επτά θέσεις.  

«Τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ελπίζαμε ή για την ακρίβεια πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης και συμπλήρωσε τα εξής στοιχεία: «Για την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ απασχολούνται 83 εργαζόμενοι, η μισθοδοσία των οποίων ανέρχεται σε 1,376 εκ. ευρώ. Τα έσοδα που αναμένονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανέρχονται σε 760.000 ευρώ». Έκφρασε την ελπίδα να καλυφθεί ένα μέρος από τη δεύτερη κατανομή του ΕΣΠΑ, «διαφορετικά προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης του ίδιου του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.», όπως τόνισε.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back