ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αύξηση που «τρώει» το επίδομα θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου Η αύξηση που «τρώει» το επίδομα θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2022, 10:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 9 Οκτωβρίου προέκυψε σε διάφορα αθηναϊκά και τοπικά ΜΜΕ μια κατάταξη των ποσών που θα λάβουν ως επίδομα θέρμανσης, ανά περιοχή, οι πολίτες που θα αιτηθούν και συνιστούν το σχετικό δικαίωμα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο δεν αναφερόταν πηγή, αλλά προήλθε από σχετικά ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών (Mega-Open), στα Γιάννενα, η κατάταξη είναι η εξής:

  • Άγαμος - 294 ευρώ (πέρυσι 252 ευρώ) + 42 ευρώ
  • Οικογένεια με 1 παιδί - 352 (πέρυσι 302,4 ευρώ) + 50,4 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 παιδιά - 411,6 ευρώ (πέρυσι 352,8 ευρώ) + 58,8 ευρώ

 Φέτος δίνονται κατά τι μεγαλύτερα ποσά από πέρυσι, σε ό,τι αφορά τα ανώτερα όρια επιδότησης. Πιο συγκεκριμένα θα είναι τα πράγματα όταν βγει το σχετικό ΦΕΚ ενόψει της νέας περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο.

Μια μικρή σύγκριση ωστόσο, δείχνει ότι τα αυξημένα ποσά αντιστοιχούν σε περιορισμένο ποσοστό της περσινής αύξησης.

Με παράδειγμα διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση 75 τ.μ. στο κέντρο των Ιωαννίνων και δικαιούχους στην κατηγορία χωρίς προσαυξήσεις στο κριτήριο εισοδήματος (+3.000 για κάθε τέκνο), οι δαπάνες ήταν οι εξής (βάση υπολογισμού οι ίδιες ώρες καύσης), η δαπάνη κοινοχρήστων αυξήθηκε από 40% ως και 69,5%.

Εν ολίγοις, η αύξηση των 42 ευρώ είναι μικρότερη από την αύξηση που κλήθηκαν να πληρώσουν νοικοκυριά στα Γιάννενα, τον ένα μόνο μήνα του χειμώνα.

Φυσικά, ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις καύσεις, είναι η θερμοκρασία. Ο περασμένος Ιανουάριος είχε μέση θερμοκρασία 6,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού που διατηρεί στα Γιάννενα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι η ίδια η τιμή του καυσίμου. Για να γίνει αντιληπτό ότι το κόστος φέτος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο, πρέπει να υπολογιστεί ότι πέρυσι, με επιδότηση 20 λεπτά στο λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινούσε στο νομό Ιωαννίνων από το 1,150 ευρώ/λίτρο.

Σήμερα, με τις τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν ξανά (πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στο νομό, κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 9 Οκτωβρίου), υπάρχει η εκτίμηση ότι οι τιμές θα ανοίξουν κοντά στο κλείσιμο του Απριλίου: 1,55 έως 1,60 ευρώ το λίτρο.

Αν η εκτίμηση επαληθευτεί, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος, ακόμα και με την επιδότηση, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από το ακριβό περσινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back