Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθερή η κατανάλωση καυσίμων στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Σταθερή η κατανάλωση καυσίμων στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2017, 11:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σταθερό γενικά είναι το ποσοστό πετρελαιοειδών που καταναλώνουμε στην Ήπειρο. Το 3,8% της χώρας καταναλώθηκε εδώ, το 2016, κατά τι μικρότερο από το 2015 και μειωμένο κατά 0,4% από το 2010. Για την ακρίβεια, η Ήπειρος είναι από τις μικρότερες καταναλώτριες περιφέρειες σε όλη τη χώρα, φαινόμενο που εξαρτάται φυσικά και από τον πληθυσμό, αλλά και από τη δραστηριότητα. Μια αποβιομηχανοποιημένη Περιφέρεια όπως η Ήπειρος, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και απαιτεί λιγότερα καύσιμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση πετρελαιοειδών πανελλαδικά, καταλαμβάνουν κατά σειρά η αμόλυβδη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Σε ανοδική τάση είναι το υγραέριο και τα θειούχα καύσιμα, ενώ ορατά είναι τα σημάδια της κρίσης: Η αμόλυβδη έχει μειωθεί κατά 1,2 εκατ. μετρικών τόνων  περίπου μέσα σε μια εξαετία και το πετρέλαιο θέρμανσης άλλα 1,8 εκατ. μετρικών τόνων. Ειδικά σε αυτό τον τομέα καταγράφεται όλη η «ενεργειακή ταξική τραγωδία» της χώρας, που, με βασικό πυλώνα της θέρμανσης το πετρέλαιο, κυριολεκτικά «πάγωσε» με τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που δεν κατάφεραν ούτε στο ελάχιστο να μειώσουν τη λαθρεμπορία και κατ’ επέκταση, τις τιμές. Αντίθετα, σε ανοδική τάση βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης.

Αυτή η εικόνα θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο ακόμα, το κράτος και τους διαχειριστές των νέων οδικών αξόνων. Η αύξηση του κόστους έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και κατά συνέπεια, μείωση των κινήσεων. Μαζί με τα πανάκριβα διόδια που θα επιβληθούν σύντομα σε Ιόνια και Εγνατία, η έτσι και αλλιώς χαμηλή κατανάλωση στην Ήπειρο, δεν αποκλείεται  να μειωθεί και άλλο.

Ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, η μείωση της κατανάλωσης είναι φανερή από το 2010 και μετά. Από τους 187.291 μετρικούς τόνους, πέφτει στους 159.847 την επόμενη χρονιά και στους 125.467 το 2014. Όλως παραδόξως, από το 2015 και μετά σημειώνει άνοδο, για να φτάσει πέρυσι στους 143.147 μετρικούς τόνους.

Το θέμα έχει διάφορες πτυχές. Από τη μια, η μονοδιάστατη ενεργειακή κάλυψη των αναγκών και από την άλλη, η ακριβή και αποτυχημένη μέχρι στιγμής οικονομικά, ανάπτυξη στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας , δημιουργούν ένα σκηνικό «έκπτωσης αναγκών» με έντονο βιοτικό αποτύπωμα, ειδικά στη θέρμανση. Αντίθετα όμως με ό,τι θα περίμενε κανείς, βραχυπρόθεσμα το ενεργειακό αποτύπωμα είναι επιβαρυντικό, καθώς το πετρέλαιο στη θέρμανση αντικαταστάθηκε από πιο επιβλαβή (τουλάχιστον στον τρόπο καύσης στον αστικό ιστό) μέσα που επιβάρυναν την ατμόσφαιρα, το χειμώνα στα Γιάννενα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back