Τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Ζαγόρι και την επέτειο καταστροφής των χωριών του την περίοδο της κατοχής 1941-1944, τίμησε την Κυριακή 9 Ιουλίου ο Δήμος Ζαγορίου, στην καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Γρεβενίτι.
Το Ζαγόρι, για μια ακόμη φορά, έστειλε το μήνυμά του: Ότι η ναζιστική θηριωδία δεν πρέπει να λησμονηθεί για να μην επαναληφθεί, όπως και ότι το αίτημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει μείζον για λόγους ηθικής δικαίωσης.
Στις εκδηλώσεις τιμής το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Η κ. Τζούφη ως μέλος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών σημείωσε ότι η έκθεση-πόρισμα που προέκυψε, προκρίνει τον διπλωματικό δρόμο αλλά και τον δικαστικό σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση. «Το πόρισμα έχει κατατεθεί ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται η σχετική συζήτηση, ωστόσο παρά την πλήρη στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν αποτραβηχτεί από τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Τζούφη ανέφερε ότι συνολικά σε όλη την Ήπειρο εκτελέσθηκαν ή δολοφονήθηκαν 7.936 άνθρωποι και κάηκαν 12.978 σπίτια, ενώ για τα χωριά του Ζαγορίου, η έκθεση του 1945 κάνει λόγο για 146 πεσόντες και 1706 κατεστραμμένες περιουσίες. Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος Δημήτρης Χαντζαρόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία των κομμάτων το 2016 για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι 1,5 χρόνο τώρα δεν έχει ψηφιστεί από τη βουλή. «Θα έρθει επιτέλους, ή θα δούμε μια από τα προηγούμενα;», αναρωτήθηκε.
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι «για να δικαιώσουμε τους νεκρούς, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε σελίδα στην πατρίδα μας». Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να μην ξεχαστεί ό,τι έχει γίνει. «Δεν ξεχνάμε γιατί όταν επέλθει λησμονιά το κακό μπορεί να ξαναγίνει. Το χρωστάμε στη μνήμη του αβάπτιστου που δεν πρόλαβε να δει τη ζωή και σε όσους έδωσαν το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, το χρωστάμε γιατί η χώρα μας πρέπει να βαδίζει με εθνική υπερηφάνεια», τόνισε προσθέτοντας ότι «η πολιτεία δεν ανταπέδωσε το χρέος απέναντι σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους, τα πάντα για την πατρίδα».
Ο δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Γρεβενίτι που υπέστη τρεις καταστροφές την περίοδο της κατοχής. Το μνημείο εκτελεσθέντων στο χωριό πρόκειται να αποκατασταθεί με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Την αρχιτεκτονική μελέτη της αποκατάστασης του μνημείου την έκανε ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης, ο οποίος κατάγεται από το Γρεβενίτι.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλης Δαλκαβούκης ο οποίος κατάγεται από το Ζαγόρι.