Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αιθαλομίχλη... της ενεργειακής φτώχιας

Εικόνα του άρθρου Η αιθαλομίχλη... της ενεργειακής φτώχιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2022, 14:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρέμβαση για την επανεμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στην πόλη των Ιωαννίνων κάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά (όχι με τον πιο επίσημο τρόπο), τα επιτρεπόμενα όρια των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (διαμέτρου ΡΜ10) ξεπεράστηκαν κατά τις ημέρες των γιορτών. Κι αυτά τα στοιχεία βάσει του ενός και μοναδικού σταθμού μέτρησης που υπάρχει στα Ιωάννινα και τον οποίο διαχειρίζονται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Διαβάστε: To επικίνδυνο «πέπλο» της αιθαλομίχλης

 Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναφέρει δε ότι την ίδια ώρα δεν γίνονται μετρήσεις για τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια, τα οποία είναι και πιο επικίνδυνα για την υγεία. Σημειωτέον εδώ ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα ερευνητικό πρόγραμμα που δίνει σε πραγματικό χρόνο κάποιες μετρήσεις και στα Ιωάννινα (και οι οποίες δεν είναι καλές). Το ερευνητικό πρόγραμμα Panacea υλοποιείται από διάφορους φορείς, όπως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ.λπ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων παραπέμπει και σε έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας για την ποιότητα του αέρα σε 1000 ευρωπαϊκές πόλεις που κατατάσσει τα Ιωάννινα σε μέτρια θέση.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την όλη κατάσταση με την ενεργειακή φτώχια και τις πολιτικές που ακολουθούνται. Υπενθυμίζει με έμφαση την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό και με την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών λόγω της ακρίβειας σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Παράλληλα καταθέτει μια σειρά από προτάσεις. Καταρχάς, εκτιμά ότι χρειάζεται ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο με online πρόσβαση των πολιτών. Σε πρώτη φάση δε, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχουν φυσική δραστηριότητα και εξωτερικές εργασίες σε μέρες που τα όρια των μικροσωματιδίων ξεπερνούνται. Και σε αυτό το σημείο επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για τη μη ενημέρωση των πολιτών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου των μικροσωματιδίων.

Στο διά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ουσιαστική επιδότηση του ηλεκτρικού και του πετρελαίου θέρμανσης και εκτιμά ότι θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και κάποια μέτρα από την εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των παλαιότερων κτιρίων σε ενεργειακά.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι μακριά από την πραγματικότητα και αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να διαχειριστεί το κρίσιμο πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια, για το οποίο η ίδια έχει σημαντική ευθύνη. Οι τελευταίες (7-1-2022) εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια στην ενέργεια αποτελούν μνημείο ανεπάρκειας. Τα  ανακοινωθέντα αντί να ανακουφίζουν τους πολίτες μειώνουν κατά 15% την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα!» αναφέρει στην κριτική της προς την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, «και η αιθαλομίχλη θα συνεχίσει να είναι εδώ. Ο χειμώνας είναι ουσιαστικά μπροστά μας και ήδη έχουμε ξεπεράσει αρκετές μέρες τα όρια επιφυλακής».

Τέλος, επισημαίνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο προγραμματικός στόχος είναι ο έλεγχος της αγοράς ενέργειας και προϊόντων για να μην λειτουργούν καρτέλ, η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και Δίκτυα, η άσκηση δημόσιων πολιτικών μείωσης των τιμών στους καταναλωτές και κυρίως ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση να γίνει με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3