ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge

Εικόνα του άρθρου Η Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2016, 12:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μετά την Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στην πρωτοβουλία της IBM Smarter Cities Challenge, ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε σχετικό αίτημα προς την ΙΒΜ και στο πλαίσιο αυτό, ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας πρόκειται να επισκεφθεί την πόλη στις αρχές Νοεμβρίου προκειμένου να συνδράμει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να δημιουργήσει μια συνεργατική ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτών προτύπων για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή δεδομένων με το οικοσύστημα της πόλης (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, πολίτες κ.ά).

Η πρόκληση που θέλει να αντιμετωπίσει η Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή της ΙΒΜ είναι να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, συνεργατικού χαρακτήρα (δηλαδή, όλοι οι φορείς της πόλης θα συνεισφέρουν δεδομένα τους), η οποία θα παρέχει ανοιχτά δεδομένα (π.χ. για τον τουρισμό, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον, την κυκλοφορία, τα απορρίμματα, οικονομικά στοιχεία, κ.ο.κ.) προς χρήση από όλους (μεμονωμένους πολίτες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, φορείς λήψης αποφάσεων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλογικούς φορείς, κ.ά.). 

Επιπλέον, η συνεργατική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων οδηγεί στη διαφάνεια, στη συμμετοχικότητα και στη λογοδοσία, ενώ επιτρέπει στους συμμετέχοντες φορείς να ελέγχουν, να επανασχεδιάζουν και να βελτιώνουν τόσο τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όσο και τις διαδικασίες σχεδιασμού και εφαρμογής των πολιτικών και δράσεών τους. 

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών ψηφιακών υπηρεσιών προς τους Θεσσαλονικείς, αλλά και η τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Smarter Cities Challenge» της ΙΒΜ, η εταιρεία παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρειες ανά τον κόσμο, προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα της περιοχής τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back