Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tale of X Cities: Τα «Στέγαστρα», ένα live και δύο εκθέσεις φωτογραφίας

Εικόνα του άρθρου Tale of X Cities: Τα «Στέγαστρα», ένα live και δύο εκθέσεις φωτογραφίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2021, 00:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities, ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει στις 20 και 21 Νοεμβρίου τα έργα του. Έργα που προέκυψαν μέσα από εργαστήρια τα οποία έγιναν τους περασμένους μήνες από συνεργαζόμενους φορείς και συμμετέχοντες.

Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στο διαδίκτυο αλλά και σε φυσικούς χώρους σε 12 πόλεις μεταξύ αυτών και τα Ιωάννινα. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, όντας ένας από τους συνεργαζόμενους φορείς, συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ αυτό.

Καταρχάς, υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ, στις 20/21 Νοεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση της εγκατάστασης «Ομπρέλα Προστασίας» που θα συνοδευτεί από την ανακοίνωση ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα: Πρόκειται για μία εγκατάσταση της οποίας η σύνθεση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή των πολιτών των Ιωαννίνων και των εφήβων που διαμένουν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων που διαχειρίζεται η Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Ήπειρο, μέσα από μία διαδραστική παρέμβαση. Η διαδραστική αυτή δράση θα γίνει στις 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πόλης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων του παιδιού.

Η «Ομπρέλα Προστασίας» αποτελεί τον προάγγελο μίας μεγαλύτερης δράσης που στόχο έχει τη δημιουργία «Στεγάστρων» στα Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, τα οποία θα λειτουργήσουν ως σημεία πληροφόρησης και ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε επίκαιρα ζητήματα, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν από καιρικά φαινόμενα.

Τα στέγαστρα και τη λειτουργία τους οραματίστηκε ο Ηρακλής Τριανταφύλλου μέσα από τα εργαστήρια του προγράμματος Tale of X Cities. Η μορφή των «Στεγάστρων» θα είναι απόρροια ενός διαγωνισμού με ανοιχτό κάλεσμα προς τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής και της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η αναγγελία του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού φεστιβάλ Tale of X Cities, σε ζωντανή αναμετάδοση από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tale of X Cities το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει εκδηλώσεις. 

Από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου, διοργανώνει δύο εκθέσεις φωτογραφίας: μία του Γιάννη Μπενέκου με τίτλο «Ίχνη παρελθόντος-Θραύσματα Μνήμης» στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου και μία του Χάρη Μπινώλη με τίτλο «Εικόνες της πόλης» στην είσοδο της αίθουσας «Β. Πυρσινέλλα». Οι εκθέσεις θα λειτουργούν καθημερινά 12:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον πολιτικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία,  θα πραγματοποιηθεί live με το συνθέτη Δημήτρη Καραγεώργο. Στη συνέχεια, θα γίνει προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης «Echografia» με το Δημήτρη «James» Μπασδάνη, κιθάρα/loops/συνθέσεις, και τη Μυρτώ Τασιούλα, χορός/χορογραφίες. 

Από 13:45-15:15 θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση με καλεσμένους ομιλητές και εκπροσώπους φορέων του προγράμματος. Η συζήτηση έχει θέμα: «Πολιτιστική Πολιτική και Δημιουργία Κοινότητας». Συντονισμός: Χρήστος Παπαδόπουλος (κινηματογραφιστής και επιμελητής εκθέσεων, Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών για Πολιτιστικά Θέματα).

Στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», θα γίνει προβολή των projects, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων του Tale of X cities.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ θα προβάλλεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.commonlab.info/.


Φωτό Άρσις

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3