Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η 6η ΥΠΕ ανάβει φωτιές…

Εικόνα του άρθρου Η 6η ΥΠΕ ανάβει φωτιές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2020, 16:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έγγραφο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το «παράγγελμα» για μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές, για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στα Γιάννενα, προκαλεί πλήθος αντιδράσεων.

Μετά την Ιατρική σχολή που προειδοποίησε για την περιστολή των κλινικών παροχών, έρχεται η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, στην οποία διατυπώνει μια σειρά ερωτήματα για τη διαχείριση της πανδημίας στα Γιάννενα.

«Πώς είναι δυνατόν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να υπάρχει το γνωστό έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ στις 26/10  -για την μετατροπή της παθολογικής του  ΓΝ Χατζηκώστα σε κλινική COVID  και το άνοιγμα 4ης ΜΕΛ στο Πανεπιστημιακό- με το ήδη υπάρχον προσωπικό, τα ανοιγοκλεισίματα χώρων και αναστολών  υγειονομικών δραστηριοτήτων και με ποια επιστημονική εισήγηση;» ερωτά χαρακτηριστικά και προσθέτει μια σειρά ερωτήματα, όπως γιατί καθυστέρησε η προκήρυξη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, γιατί δεν προετοιμάστηκε με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ιδιαίτερα το ΓΝ Χατζηκώστα κ.α.

Παρότι ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης επισκέφθηκε τα Γιάννενα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, δεν προχώρησε κάποια συστηματική παρέμβαση, μέχρι το «εντέλεσθαι» της περασμένης Παρασκευής. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο ένα ολόκληρο νοσοκομείο να κλείσει την παθολογική του κλινική ή να μεταφερθούν εξειδικευμένες κλινικές για να γίνουν Μονάδες Λοιμωδών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων συνεχίζει: «Γιατί ενώ από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποιούσε και με θεσμικές συναντήσεις και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις  για την ανάγκη  προσωπικού και δομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας , λαμβάναμε την απάντηση ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο , που όμως δεν ήταν ανακοινώσιμο, ενώ η περιοχή μας εξαιρέθηκε από τις  πρόσφατες προκηρύξεις  για προσωπικό ΜΕΘ;».

Αφήνει επίσης αιχμές για «απουσία τοπικού συντονισμού», αλλά και διαφάνειας και καταλήγει: «Απέναντι στον πανικό, που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι αναγκαίο ένα συγκροτημένο και ολιστικό σχέδιο και για την περιοχή μας που χρειαζόταν  από ΧΘΕΣ , με τοπικό συντονισμό με διαφάνεια με θεσμική ενημέρωση κ.λπ. Η ένταση με την οποία ζητείται και σωστά η ατομική ευθύνη δεν βρίσκει αντίστοιχα απέναντί της την  σοβαρότητα της κυβερνητικής ευθύνης».

Πιο αιχμηρή και επιθετική είναι η ανακοίνωση της ΑΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με κοινή ευθύνη 6ης ΥΠΕ και διοίκησης του Γ.Ν. Χατζηκώστα βλέπουμε μια πλήρη ακινησία και απραξία να συνεισφέρει το νοσοκομείο στην περίθαλψη ασθενών με covid19. Την ίδια στιγμή ο διοικητής του ΓΝ Χατζηκώστα βάζει σε προτεραιότητα την προκήρυξη διαγωνισμού πριν λίγες ημέρες ,για την αγορά συστήματος ελέγχου του προσωπικού με κάρτες εισόδου-εξόδου, ύψους 8.000 ευρώ», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρει ότι «αντί για ενίσχυση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου καλούνται να καλύψουν κενά στα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων του νομού. Το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που επιτάχθηκε τάχα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες, έχοντας μόλις 2 παθολόγους και 1 παιδίατρο, όσους και τον Μάιο»

«Δεν είναι η έλλειψη ατομικής ευθύνης αιτία όλων των παραπάνω. Βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου, η απουσία ουσιαστικής ιχνηλάτησης και αντιπροσωπευτικών μαζικών διαγνωστικών τεστ ,το εσκεμμένο κομφούζιο για το ποιος ευθύνεται για τι» καταλήγει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back