ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γύρω γύρω όλοι από τη Γέφυρα Πλάκας

Εικόνα του άρθρου Γύρω γύρω όλοι από τη Γέφυρα Πλάκας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2017, 13:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια έντονη κινητικότητα υπάρχει αυτές τις ημέρες γύρω από την υπόθεση της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας. Οι εξελίξεις έρχονται να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και να δημιουργήσουν ένα θολό τοπίο για το πώς θα εξελιχθεί το έργο.

Μετά από αρκετή καθυστέρηση, το σχέδιο της νέας προγραμματικής σύμβασης είναι έτοιμο και βρίσκεται στα χέρια των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με αυτό, φορέας εκτέλεσης του έργου ορίζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Υποδομών. Είναι σαφές ότι σε πολιτικό επίπεδο το υπουργείο Υποδομών θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην όλη υπόθεση. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη έχουν προσδώσει στο έργο συμβολικό νόημα συνδέοντάς το με την «αναγέννηση της Ηπείρου». Επιπλέον, σε πολιτικό πάντα επίπεδο, δεν θα ήθελαν να αφήσουν τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να κάνει μόνος του παιχνίδι.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις αυτές έχουν δυσαρεστήσει τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος κατέθεσε ήδη τις ενστάσεις του επί του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Με την κ. Κονιόρδου συναντήθηκε χτες στην Αθήνα κατά την εκδήλωση της «Πίτας του Ηπειρώτη». Με δήλωσή του στον «Τύπο Ιωαννίνων», ο περιφερειάρχης, αποφεύγοντας την πολιτική διάσταση του όλου θέματος, εξέφρασε την άποψη ότι «ούτε τα επόμενα χρόνια δεν θα γίνει το έργο, αν το αναλάβει η κεντρική διοίκηση». Ανέφερε επίσης ότι ξεκαθάρισε στην κ. Κονιόρδου ότι «δεν ασπάζεται την προγραμματική σύμβαση», με την υπουργό, σύμφωνα με τον ίδιο, να δεσμεύεται ότι θα γίνει άμεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.  

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στην όλη υπόθεση είναι η μελέτη εφαρμογής του έργου (βάσει της προκαταρκτικής μελέτης που έχει κάνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Στην προγραμματική σύμβαση δεν ξεκαθαρίζεται με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή. Αν θα γίνει δηλαδή δημοπράτηση της μελέτης ή με ανάθεση. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι υπέρ της δεύτερης λύσης, με το σκεπτικό ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου. Δεν είναι τυχαίο που πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε τη χορηγία 150.000 ευρώ για τη μελέτη εκ μέρους του επιχειρηματία Νίκου Λούλη της εταιρίας «Μύλοι Λούλη». Με την ίδια ανακοίνωση, έδωσε και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των σταδίων της μελέτης –από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, με πρόβλεψη για έναρξη των εργασιών μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

Το έτερο «αγκάθι» είναι η χρηματοδότηση της κατασκευής της έργου της αποκατάστασης της Γέφυρας Πλάκας. Στο σχέδιο της νέας προγραμματικής σύμβασης, το ποσό προσδιορίζεται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Ακόμα όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η προέλευση της χρηματοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back