Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Γύπες με ιστορικά ονόματα

Εικόνα του άρθρου Γύπες με ιστορικά ονόματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2021, 18:41
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, υπό την εποπτεία του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Δασαρχείου Ιωαννίνων απελευθέρωσε τρεις γύπες, σημεσιοδοτώντας την κίνηση με διττό τρόπο:

Αφενός, με την επιστροφή των πουλιών στο περιβάλλον, αφετέρου, με την απελευθέρωση να γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21.

Άλλωστε, τα τρία πουλιά έχουν ονόματα: Ιωάννης, προς τιμή του Ιωάννη Διαμαντόπουλου, πλούσιου εμπόρου που πολέμησε στο Μεσολόγγι, Ελένη, προς τιμή της Ελένης Στάικου που πήρε μέρος στην έξοδο και αιχμαλωτίστηκε και Αλτάνη, προς τιμή της κόρης του Γεωργίου Ιγγλέζου και σύζυγο του Ιωάννη-Ιακώβου Μάγιερ.

Πριν από μερικές μέρες είχαν απελευθερωθεί άλλα τρία πουλιά, πάλι στο ίδιο πλαίσιο, με τα ονόματα «Βύρων», «Μάρκος» και «Αθανάσιος», προς τιμή των Λόρδου Βύρωνα, Μάρκου Μπότσαρη και Θανάση Ραζή-Κότσικα.

Τα πουλιά αυτά μαζί με δεκάδες άλλα από τα Βαλκάνια φέρουν δορυφορικούς πομπούς και οι πτήσεις τους παρακολουθούνται από διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος BalkanDetox.

«Οι γύπες, σύγχρονοι ήρωες επιβίωσης σε ένα περιβάλλον γεμάτο απειλές, όπως παράνομα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), πυλώνες υψηλής τάσης, ανεμογεννήτριες, μολυβδίαση, φυτοφάρμακα, λαθροκυνήγι κ.α έχουν περιοριστεί δραματικά από όλη την ηπειρωτική επικράτεια. Έχουν εξαφανιστεί από τον Μοριά, την Θεσσαλία και την Ήπειρο, αλλά επιβιώνουν στην Ρούμελη όπου αναπαράγονται σε τρεις μικρές αποικίες» αναφέρει ο φορέας στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back