ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το γραφειοκρατικό… πάρκο τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Το γραφειοκρατικό… πάρκο τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2022, 19:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου ανέμενε την ένταξη του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ενάμιση μήνα μετά, το πάρκο δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ταμείο Ανάκαμψης, και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κάνει γνωστή την «ολοκλήρωση του γραφειοκρατικού σκέλους για την έκδοση της άδειας για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας». Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε τον φάκελο για το πάρκο στο υπουργείο Ανάπτυξης στα τέλη του Μαΐου.

Τι εννοεί ο περιφερειάρχης με τις δηλώσεις του; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης, σε μια συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση ενός βιβλίου (!), είπε ότι «ξεκαθαρίστηκε το τοπίο από την Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων όσον αφορά τη χρηματοδότηση, καθώς έχει το δικαίωμα η Περιφέρεια να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σημαίνει ότι έχει διασφαλιστεί το 75% της συνολικής χρηματοδότησης του έργου».

Το χρηματοδοτικό σχήμα υποτίθεται ότι είχε ξεκαθαριστεί πριν από ενάμιση μήνα σε τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με το 50% του προϋπολογισμού να καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 25% από δάνειο μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με τον κ. Καχριμάνη να διευκρινίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι αυτό που θα το εξοφλεί, και το υπόλοιπο 25% από τα ενοίκια των εταιριών. Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε αναφέρει ακόμη ότι η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει προς διευθέτηση είναι ποιο υπουργείο θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.

Και τώρα προκύπτει νέο δεδομένο: Ότι το δάνειο θα το πάρει η Περιφέρεια Ηπείρου… (άρα αυτή θα το εξοφλεί;). Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, ο προϋπολογισμός του πάρκου τεχνολογίας και έρευνας, που στην ουσία αποτελεί μια στεγαστική δομή, φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Στα της… γραφειοκρατίας, ο κ. Καχριμάνης είπε ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθαν. Κυριαζής υπέγραψε την «απόφαση θετικής γνωμάτευσης για το έργο, η οποία έχει προωθηθεί πλέον προς τα ‘ανωτέρα’ κλιμάκια». Σε αναμονή λοιπόν των «ανωτέρων κλιμακίων».

«Αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί ίσως είναι από τα λίγα έργα της κατηγορίας που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει έτοιμη και την αδειοδότηση. Αντίστοιχα άλλα έργα, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης, μέχρι στιγμής έχουν μόνο συμβόλαια ενοικίασης εκτάσεων», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Η τοποθέτησή του αυτή αποτελεί προφανώς και μια έμμεση απάντηση για το γεγονός ότι το τεχνολογικό πάρκο της Θεσσαλονίκης (Thess Intec) έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι δηλώσεις του δεν θα μπορούν να μην περιλαμβάνουν, ως συνήθως, το ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρίες για το συγκεκριμένο εγχείρημα όπως και για τα data center «που θα δώσουνε ποιοτική δουλειά σε πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back