ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Νέες απολύσεις διαμαρτυρομένων για τη σύμβαση με το Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Google: Νέες απολύσεις διαμαρτυρομένων για τη σύμβαση με το Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 18:57
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Google απέλυσε τουλάχιστον 20 ακόμη εργαζόμενους στον απόηχο των διαμαρτυριών για την τεχνολογία που προμηθεύει η εταιρεία στην ισραηλινή κυβέρνηση εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απολυμένων να ξεπεράσει τους 50, δήλωσε η ομάδα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο εσωτερικής αναταραχής στον τεχνολογικό γίγαντα με επίκεντρο το «Project Nimbus», μια σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη το 2021 για την Google και την Amazon προκειμένου να παρέχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη και στο Σανιβέιλ της Καλιφόρνια. Η εταιρεία απάντησε καλώντας την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συλλήψεις.

Η ομάδα που οργάνωσε τις διαμαρτυρίες, No Tech For Apartheid, δήλωσε ότι η εταιρεία απέλυσε 30 εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα - περισσότερους από τους 28 που είχε ανακοινώσει αρχικά.

Στη συνέχεια, το βράδυ της Τρίτης, η Google απέλυσε «πάνω από 20» ακόμη υπαλλήλους, «συμπεριλαμβανομένων των μη συμμετεχόντων παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε η Τζέιν Τσανγκ, εκπρόσωπος της No Tech For Apartheid, χωρίς να δώσει έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό.

«Οι στόχοι της Google είναι ξεκάθαροι: η εταιρεία προσπαθεί να καταστείλει τις διαφωνίες, να φιμώσει τους εργαζομένους της και να επιβεβαιώσει την εξουσία της πάνω τους», δήλωσε ο Τσανγκ σε δελτίο τύπου. «Στην προσπάθειά της να το πετύχει αυτό, η Google αποφάσισε να ανατρέψει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τη δέουσα διαδικασία το βιοπορισμό πάνω από 50 δικών της εργαζομένων».

Η Google δήλωσε ότι απέλυσε τους επιπλέον εργαζόμενους αφού η έρευνά της συγκέντρωσε στοιχεία από συναδέλφους που «παρενοχλήθηκαν σωματικά» και εντόπισε εργαζόμενους που χρησιμοποιούσαν μάσκες και δεν έφεραν τα σήματα του προσωπικού τους για να κρύψουν την ταυτότητά τους. Δεν διευκρίνισε πόσοι απολύθηκαν.

Η εταιρεία αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της ομάδας, λέγοντας ότι επιβεβαίωσε προσεκτικά ότι «κάθε ένας από αυτούς των οποίων η απασχόληση τερματίστηκε, συμμετείχε προσωπικά και οριστικά σε διασπαστική δραστηριότητα εντός των κτιρίων μας».

Οι διαμαρτυρίες στη Google εντάσσονται σε ένα κύμα αντιδράσεων κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και των εταιρειών που συνεργάζονται με την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό. 

Διαδηλώσεις φοιτητών

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στα πανεπιστήμια Yale και Columbia, προκαλώντας κατηγορίες για σκληρή αντιμετώπιση από πανεπιστημιακούς αξιωματούχους και εμπνέοντας ένα άλλο κύμα διαδηλώσεων σε άλλα κολέγια σε όλη τη χώρα. 

Μια ημέρα πριν από τις καθιστικές διαμαρτυρίες της Google, ακτιβιστές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους, γέφυρες και εισόδους αεροδρομίων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα.

Με πληροφορίες από AP, Washington Post

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back