ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξαπλώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Εξαπλώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 10:41
ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες άτομα σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, καθώς οι φοιτητικές διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζουν να συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Οι αστυνομικές καταστολές ήρθαν αφού το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα διά ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα ως απάντηση στους διαδηλωτές που έστησαν καταυλισμούς με σκηνές στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί στην πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποδεσμευτεί από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων. Το Γέιλ δήλωσε ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα από τους φοιτητές να αποχωρήσουν και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την επιβολή του νόμου και πειθαρχικά μέτρα εάν δεν το έκαναν.

Στη Νέα Υόρκη, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε έναν καταυλισμό στο Gould Plaza κοντά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης λίγο μετά το σούρουπο. Εκεί, επίσης, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αψηφήσει τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετώπιζαν συνέπειες αν δεν εκκένωναν την πλατεία.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε την αστυνομία να κατεδαφίζει σκηνές στον καταυλισμό των διαδηλωτών σε μια τεταμένη και ενίοτε χαοτική κατάσταση. Ορισμένοι αστυνομικοί πέταξαν σκηνές και άλλοι πιάστηκαν στα χέρια με διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς και φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε. Αποκλείστε.»

Η Washington Square News, η εφημερίδα των φοιτητών, ανέφερε ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης δήλωσε μέσω μεγαφώνου ότι οι φοιτητές συνελήφθησαν για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και ότι οι διαδηλωτές εμπόδιζαν παράνομα την κυκλοφορία.

Οι ενέργειες επιβολής του νόμου στο Γέιλ και το NYU ήρθαν μετά από λίγες ημέρες έντασης σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Nemat Minouche Shafik, κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα για να εκκαθαρίσει έναν καταυλισμό σκηνών στον κεντρικό προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου από φοιτητές που απαιτούσαν την απεξάρτηση του πανεπιστημίου από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν την Πέμπτη με την κατηγορία της καταπάτησης και το πανεπιστήμιο και το συνεργαζόμενο κολλέγιο Μπάρναρντ έθεσαν σε διαθεσιμότητα δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.

Τη Δευτέρα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τα διά ζώσης μαθήματα στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης για να προσπαθήσει να «επαναφέρει» την κατάσταση και να «αποκλιμακώσει το μένος».

Ένας νέος καταυλισμός προέκυψε τώρα και εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ πραγματοποίησαν μαζική αποχώρηση για να διαμαρτυρηθούν για τον χειρισμό της κατάστασης από τον πρόεδρο.

Μετά την καταστολή στο Κολούμπια, φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις δικές τους διαμαρτυρίες σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν από τα πανεπιστήμιά τους να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απεξαρτηθούν από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Φοιτητές στο Brown, το Princeton και το Northwestern πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Φοιτητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και στο Κολέγιο Έμερσον, αμφότερα στην περιοχή της Βοστώνης, ξεκίνησαν τις δικές τους κατασκηνώσεις διαμαρτυρίας.

Άλλα ιδρύματα που είδαν δράσεις διαμαρτυρίας ήταν το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

Με πληροφορίες από Guardian. Φωτογραφία: Manasa Gudavalli/WSN


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back