ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Απολύσεις λόγω διαμαρτυριών για τη συμφωνία cloud του Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Google: Απολύσεις λόγω διαμαρτυριών για τη συμφωνία cloud του Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 21:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Google απέλυσε 28 υπαλλήλους της που διαμαρτυρήθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά της σύμβασης υπολογιστικού νέφους της εταιρείας με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν μετά από έρευνα που διαπιστώθηκε ότι είχαν οργανώσει διαμαρτυρίες μέσα στα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη και στο Σανιβέιλ της Καλιφόρνια. Στο Σανιβέιλ, μπήκαν στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του Google Cloud, Τόμας Κούριαν, σύμφωνα με ανάρτηση στο X από την ομάδα που οργάνωσε τη διαδήλωση, «No Tech For Apartheid».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι άλλη γενοκτονία για το κέρδος» και «Στεκόμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων, των Αράβων και των μουσουλμάνων Googlers».

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη και το Σανιβέιλ, οι οποίοι μίλησαν στο CNBC νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αποκλείστηκαν από τους λογαριασμούς εργασίας και τα γραφεία τους, τέθηκαν σε διοικητική άδεια και τους είπαν να περιμένουν να επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι να επικοινωνήσουν με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Το βράδυ της Τετάρτης, ένα υπόμνημα που εστάλη από τον Κρις Ράκοου, αντιπρόεδρο παγκόσμιας ασφάλειας της Google, ενημέρωσε τους εργαζόμενους της Google ότι «μετά από έρευνα, σήμερα τερματίσαμε την απασχόληση 28 εργαζομένων που βρέθηκαν να εμπλέκονται. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε και να λαμβάνουμε μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες».

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ φέρεται να ζήτησε συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στις υπηρεσίες Google Cloud. Το Google Photos είναι μία από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση για την παρακολούθηση στη Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρει το CNN, η  Google και η Amazon έχουν συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό, γνωστό ως Project Nimbus, σύμφωνα με την οργάνωση «No Tech For Apartheid», η οποία καταδίκασε έντονα τις απολύσεις.

«Αυτή η κραυγαλέα πράξη αντιποίνων είναι μια σαφής ένδειξη ότι η Google εκτιμά το συμβόλαιό της ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη γενοκτόνο ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό περισσότερο από τους δικούς της εργαζόμενους», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Medium την Πέμπτη.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι διεξάγει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς σε αυτοάμυνα. Η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περισσότερους από 250 ομήρους.

Με πληροφορίες από CNN, CNBC. Φωτογραφία: No Tech For Apartheid

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back