ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιατί δεν χρηματοδοτεί απευθείας τις επιχειρήσεις…

Εικόνα του άρθρου Γιατί δεν χρηματοδοτεί απευθείας τις επιχειρήσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2020, 19:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πετάει το «μπαλάκι», με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή αρχή για τη μη απευθείας χρηματοδότηση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου, αποτινάσσοντας οποιαδήποτε ευθύνη.

Εν ολίγοις, η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» έχει διαθέσει ήδη στο κράτος 41,5 εκατ. ευρώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ότι το πρόγραμμα δεν διαθέτει άλλους πόρους για την επιχειρηματικότητα και ότι συγκεκριμένες προτάσεις της για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (αφού αναγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν) δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση από το υπουργείο.

Η παρέμβαση αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου γίνεται με αφορμή επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος υπενθυμίζει ότι η διοικητική επιτροπή είχε γνωστοποιήσει στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη ήδη από τις 20 Μαΐου την πρότασή της για απευθείας χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με το σκεπτικό  ότι αρκετές κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Τότε, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρίου (ο οποίος είναι και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον»), ο κ. Καχριμάνης είχε απαντήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος παραπέμπει στην πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα για δέσμευση 150 εκατ. ευρώ με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς του, ενώ προσθέτει ότι ανάλογη κίνηση θα κάνουν κι άλλες Περιφέρειες. Σημειωτέον ότι πρόσφατα την απόφαση Τζιτζικώστα υποστήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, καταθέτοντας την ως πρόταση και για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ποια είναι η πρόταση-έκκληση του Επιμελητηρίου; Να υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου σύμβαση με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων (εταίροι της οποίας, βέβαια, είναι και τα επιμελητήρια), η οποία αποτελεί εταίρο του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». «… για να έχουν οι επιχειρηματίες μας, πλέον κι αυτοί, πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω του ΕΦΑΠΑΕ και να μην είμαστε η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που θα μείνει εκτός χρηματοδότησης και άμεσης ρευστότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων» τονίζει ο κ. Δημητρίου.

Το 2017, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να ορίσει ως ενδιάμεσο φορέα δράσεων επιχειρηματικότητας τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και να μη συνεργαστεί με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και κατ’ επέκταση με τον ΕΦΑΠΑΕ. 

O περιφερειάρχης, από την πλευρά του, με το σκεπτικό ότι «το κράτος έχει αναλάβει κεντρικά να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» κατέθεσε ένα αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης και στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στις 9 και 11 Σεπτεμβρίου τρεις επιστολές συνολικά, προτείνοντας την έκδοση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) μιας αντίστοιχης πρόσκλησης με αυτήν της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. θα υλοποιήσει το πρόγραμμα μέσω του ΕΦΑΠΑΕ), η οποία θα αφορά το σύνολο της χώρας, με την ανάλογη περιφερειακή κατανομή… «Αναμένουμε την απάντησή τους» σημειώνει ο κ. Καχριμάνης.

Κατά τα άλλα, εμμέσως πλην σαφώς, ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι το «ηπειρώτικο» ΕΣΠΑ έχει ζήτημα με τα διαθέσιμα κονδύλια. Όπως σημειώνει, οι δράσεις επιχειρηματικότητας-επενδύσεων στο πρόγραμμα έχουν φτάσει σε υπερδέσμευση 150%. Κάνει δε γνωστό, ότι η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου κατέθεσε στις 27 Αυγούστου αίτημα για έγκριση της αύξησης του ποσοστού υπερδέσμευσης σε 158% «κυρίως λόγω της ζήτησης από τις επιχειρήσεις για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, στο οποίο το επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει συμβάλλει με 7,3 εκατ. ευρώ».

Γενικά, ο κ. Καχριμάνης επικαλείται το κράτος και ακολουθεί την πάγια τακτική του ότι «ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε», συμβάλλοντας μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» στην ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων, μετά από αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης στις 29 Μαΐου. Η συμβολή αφορούσε την ενίσχυση του ΕΠΑνΕΚ με 41.571.519 ευρώ (και οι υπόλοιπες Περιφέρειες συνέβαλαν επίσης). Ο ίδιος είναι, ωστόσο, αυτός που σημειώνει: «Η αποτύπωση αυτής της συνδρομής στις επιχειρήσεις της Ηπείρου δεν μας έχει γνωστή μέχρι σήμερα»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back