Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δις της επιχειρηματικότητας

Εικόνα του άρθρου Τα δις της επιχειρηματικότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2017, 17:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από «ακτινογραφία» πέρασε το ΕΣΠΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Κορκολής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στον τοπικό Τύπο, λίγες ώρες πριν την έναρξη της ημερίδας για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Λόγω και του θέματος της ημερίδας, ο κ. Κορκολής, στην τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ (είτε τομεακών είτε περιφερειακών προγραμμάτων) αλλά και μέσω μηχανισμών που έχουν διαμορφωθεί ή διαμορφώνονται, όπως είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Υποδομών (μετεξέλιξη του παλιότερου Jessica), μετά από μια σειρά διαπραγματεύσεων με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Όπως ανέφερε, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επεξεργασία για το θεσμικό πλαίσιο ενός νέου ταμείου, του Ταμείου Μικροπιστώσεων, το οποίο μπορεί να διοχετεύσει μικρά δάνεια (έως 25.000 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.). Η εκτίμηση για τη συνολική «επένδυση» ανέρχεται στα 3,5 δις ευρώ.

Ο κ. Κορκολής ανέφερε δε ότι μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αναμένεται στην πραγματική οικονομία να «πέσει» 1,2 ευρώ – ξέχωρα τα κονδύλια που διαθέτει το κάθε περιφερειακό πρόγραμμα. Για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου έκανε γνωστό ότι μέσα στον Μάιο θα βγει στον αέρα μια δράση για τη σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, συνολικού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν των αριθμών και των διάφορων ταμείων, ο γενικός γραμματέας επιχείρησε να εξηγήσει την πολιτική φιλοσοφία που διακατέχει το ΕΣΠΑ όσον αφορά την επιχειρηματικότητα. Όπως είπε, δύο ήταν οι προκλήσεις: Η χρηματοδότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στις επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα και στις επιχειρήσεις που επενδύσουν σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες και η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη διοχέτευση των πόρων στην οικονομία. «Οι δύο αυτές προκλήσεις μπορεί να έρχονται και σε αντίθεση» τόνισε, εννοώντας ότι η αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί χρόνο.

Ο κ. Κορκολής έδωσε απαντήσεις και για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αξιολόγηση των προτάσεων προς χρηματοδότηση από διάφορες επιχειρήσεις. «Το τελευταίο διάστημα έχει καλυτερεύσει ο χρόνος που μεσολαβεί και προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο. Θέλαμε όμως να υπάρχει πλήρη διαφάνεια. Να πω ότι η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων. Ένα σύστημα που μοιάζει πολύ με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αξιολογητές δεν ξέρουν ποιον βαθμολογούν…» είπε.

Κατά την τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων. «Κεντρική μας πολιτική θέση είναι η αλλαγή της κουλτούρας» τόνισε. Σε αυτό το σημείο, επισήμανε ότι η συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι καλή, «πέραν των όποιων πολιτικών θέσεων» όπως είπε. 

Δεν παρέλειψε δε να… υπογραμμίσει ότι η χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Ηπείρου με εθνικούς πόρους ήταν υψηλότερη τα δύο τελευταία χρόνια (της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) παρά το 2014. Όπως είπε, το 2014, η Περιφέρεια είχε πάρει 12 εκατ. ευρώ, το 2015 18 εκατ. ευρώ και το 2016 24 εκατ. ευρώ. «Εμείς προσπαθούμε με ανοιχτό πνεύμα να ενισχύσουμε και τους περιφερειακούς θεσμούς» κατέληξε ο κ. Κορκολής.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, αλλά και ο αναπληρωτής πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένας από τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back