ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Κακαβιά: έτοιμες μελέτες, σκόπιμο έργο, αναζητούνται 340 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Κακαβιά: έτοιμες μελέτες, σκόπιμο έργο, αναζητούνται 340 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2017, 02:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με την απάντησή του στο βουλευτή της ΝΔ στα Γιάννενα Κώστα Τασούλα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δίνει μια αρκετά αναλυτική εικόνα για τον τρόπο που θα κατασκευαστεί ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά, εφόσον φυσικά τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για χρηματοδότησή του. Πρόκειται για δρόμο τεσσάρων λωρίδων από το τέλος της Ιόνιας μέχρι το Καλπάκι (46,44 χλμ), βελτίωση του υπάρχοντος τμήματος με παρεμβάσεις σε 3 ισόπεδους κόμβους που έχουν ήδη εγκριθεί με προκαταρτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (μια λωρίδα ανά κατεύθυνση) από Καλπάκι μέχρι Κακαβιά (23,38 χλμ) και εννιά συνολικά ισόπεδους κόμβους για σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και τους οικισμούς, από Καλπάκι μέχρι κακαβιά.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες για το τμήμα ως το Καλπάκι και το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση, όπως επίσης έχει παραληφθεί η μελέτη ανάλυσης κόστους-οφέλους για το έργο. «Κρίνεται οριακά σκόπιμο» είναι τα ακριβή λόγια που χρησιμοποιεί ο υπουργός, για το δρόμο που έχει προϋπολογισμό δημοπράτησης 340 εκατ. ευρώ (χωρίς τις απαλλοτριώσεις).

Για τη χρηματοδότηση, αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια ένταξης στο νέο CEF. Τέλος, για το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά εξετάζεται η ένταξη της μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  Ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «το θέμα αξίζει προφανώς κάθε στήριξης και για το λόγο αυτό τα αρμόδια υπουργεία θα ελέγχονται τακτικά για την επιτυχή εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, που ανοίγει κυριολεκτικά νέες προοπτικές για το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό στο νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back