Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Φυσικό αέριο με «ελπίδα για τον επόμενο χειμώνα»

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Φυσικό αέριο με «ελπίδα για τον επόμενο χειμώνα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2022, 15:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Γιάννενα κλείνει την επίσκεψή του στην Ήπειρο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας και στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο επόμενος χειμώνας θα βρει την πόλη με φυσικό αέριο».

Το πρωί της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2022, ο κ. Τσάκας επισκέφθηκε τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ στο δημαρχείο, με θέμα την έναρξη των έργων.



Σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, οι εργασίες για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και για την κατασκευή δικτύου που θα τροφοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, από τη ΒΙΠΕ.

Το έργο στα Γιάννενα, προβλέπει τα εξής:

119 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των  Ιωαννίνων και 10 χλμ δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του  φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες  LNG.

Οι εργασίες θα έχουν  διάρκεια 41 μήνες.

Ο προϋπολογισμός είναι 17,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και οι εργασίες θα διαρκέσουν 3,5 χρόνια (41 μήνες). Ο κ. Τσάκας ωστόσο τόνισε ότι «το έργο πρέπει να τελειώσει στα επόμενα 2,5 χρόνια».

H μεταφορά του LNG θα γίνεται με βυτιοφόρα από τη Ρεβυθούσα. Αρχικά, η πρόβλεψη ήταν να διοχετεύεται στις 4 πόλεις της Ηπείρου, από την Ηγουμενίτσα.

Ένα από τα θέματα είναι φυσικά ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων και η «μικρότερη δυνατή όχληση στην πόλη», όπως αναφέρει και ο Δήμος Ιωαννιτών, στη σχετική ανακοίνωση.

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα που θα γίνουν και δεσμευτήκαμε να έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία ώστε τους επόμενους μήνες που θα ξεκινήσουν τα έργα, να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να υπάρχει η μικρότερη όχληση και ταλαιπωρία» τόνισε ο κ. Ελισάφ στις δηλώσεις του.

Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε για τα χαρακτηριστικά του έργου και ότι «με τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου θα καταφέρουμε να έχουμε την μικρότερη όχληση και να καλύψουμε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για φτηνή και καθαρή ενέργεια».

Φυσικά, όλα αυτά υπό την αίρεση της «επιστροφής» στα προ πληθωριστικού άλματος, που ακρίβυνε πολύ τις τιμές του φυσικού αερίου, ειδικά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back