Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυσικού αερίου προετοιμασίες

Εικόνα του άρθρου Φυσικού αερίου προετοιμασίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2022, 15:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kλιμάκιο στελεχών της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάριο Τσάκα επισκέπτεται από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή την Ήπειρο για «να επιβλέψει την προετοιμασία των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΑ, ο  κ. Τσάκας θα συναντηθεί με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα επιθεωρήσει τους χώρους εγκατάστασης των δεξαμενών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG) από τους οποίους θα τροφοδοτούνται οι πόλεις. To υγροποιημένο αέριο θα έρχεται από τη "βάση" του σταθμού φόρτωσης, από τη Ρεβυθούσα. Θα μεταφέρεται δε οδικώς με βυτία.

Στα Γιάννενα, ο κ. Τσάκας και το υπόλοιπο κλιμάκιο θα βρίσκονται την Παρασκευή. Στις 11 το πρωί, θα γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και θα ακολουθήσει επίσκεψη-επιθεώρηση στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Το έργο για την πόλη Ιωαννίνων προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτείται από δύο σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το δίκτυο αφορά την κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG.

Η ΔΕΔΑ εκτιμά ότι μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Το έργο κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 9,7 εκατ. ευρώ). Η ΔΕΔΑ έχει υπογράψει ήδη τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, την Edil Hellas, με κόστος 14,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οι εργασίες θα έχουν διάρκεια 41 μήνες.

Οι διαγωνισμοί για την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα επαναπροκηρύχθηκαν ξεχωριστά για την κάθε πόλη. Ο προηγούμενος διαγωνισμός ήταν ενιαίος και για τις τρεις πόλεις και κατέληξε άγονος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back