ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πάρκο τεχνολογίας: «Χάθηκε μια τετραετία»

Εικόνα του άρθρου Για πάρκο τεχνολογίας: «Χάθηκε μια τετραετία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 13:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mετά το αναμενόμενο φιάσκο της Περιφέρειας Ηπείρου με το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας», ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης έρχεται να επισημάνει εκ νέου ότι η μόνη λύση ήταν και είναι η δημιουργία τεχνόπολης.

Όπως αναφέρει η τεχνόπολη μπορεί να γίνει με μόχλευση εξαρχής ιδιωτικών κεφαλαίων και με βάση τα θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν –πολεοδόμηση, οργάνωση και σύσταση Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης (σ.σ. η τεχνόπολη έχει χωροθετηθεί από το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Μπιζανίου, απέναντι από την πανεπιστημιούπολη, σε άλλη έκταση από αυτή που χωροθετήθηκε το πρώην πια πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας).

Ο κ. Καλογιάννης υπενθυμίζει την κριτική που άσκησε στην περιφερειακή αρχή Ηπείρου από την πρώτη στιγμή που υιοθέτησε το εγχείρημα του πάρκου υψηλής τεχνολογίας. Μια κριτική στην οποία είχε επισημάνει τους κινδύνους και που είχε ασκηθεί τόσο εκτός όσο και εντός Βουλής.

«Η έλλειψη σχεδιασμού για το ‘Πάρκο’ από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου ήταν πρωτοφανής. Είναι ενδεικτικό ότι το 2020, σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου αναφερόταν ότι το ‘Πάρκο’ θα υλοποιούνταν με προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών, ενώ το κόστος του ‘δεν αναμενόταν’ να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έμειναν εκτός ‘Πάρκου’, παρά τις προφορικές και γραπτές εισηγήσεις μου προς τις τότε αρχές, δημοτική και πρυτανική, ενώ εντός ενός έτους το κόστος του ‘Πάρκου’ εκτοξεύτηκε στα 50 εκατομμύρια ευρώ!» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον υψηλό δανεισμό που έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου (με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ να καλύπτει μόνο το 50% της χρηματοδότησης), επισημαίνει ότι καμιά Περιφέρεια δεν έχει τέτοια δανειοληπτική ικανότητα για έργα χωρίς τεκμηριωμένη οικονομική βιωσιμότητα.

«Συνεπώς, η πρόσφατη απένταξη του λεγόμενου ‘Πάρκου’ από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν αναμενόμενη. Χάθηκε μια τετραετία και μια μοναδική ευκαιρία ορθολογικής αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό της Ηπείρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα» καταλήγει.


*Φωτό αρχείου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back