ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στ. Καλογιάννης: Τα ερωτήματά του για το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας»

Εικόνα του άρθρου Στ. Καλογιάννης: Τα ερωτήματά του για το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2022, 01:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πάγια θέση του ότι στα Ιωάννινα θα έπρεπε να δημιουργηθεί τεχνόπολη κι όχι πάρκο υψηλής τεχνολογίας με τον τρόπο που γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, επανέλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων».

Στους τύπους επιχειρηματικών πάρκων περιλαμβάνεται και η τεχνόπολη, δηλαδή το πάρκο που οργανώνεται και λειτουργεί ως χώρος υποδοχής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η πρωτοβουλία ανάπτυξης Επιχειρηματικού  Πάρκου ανήκει σε την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΔΕΠ), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, το Δημόσιο, ανεξάρτητες αρχές, Επιμελητήρια.

Εκ των πραγμάτων, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην περίπτωση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπου από το 2009 προβλέπεται η δημιουργία τεχνόπολης σε διάφορους σχεδιασμούς, όπως στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας Ηπείρου. «Όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει γραπτώς προς τις αρχές και τους Φορείς των Ιωαννίνων, η τεχνόπολη αποτελεί χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, με πρώτο βήμα τη σύσταση Φορέα διαχείρισης. Αυτό ακριβώς που προβλέπει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου».

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας των Ιωαννίνων, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα συγκρότημα κτιρίων το οποίο θα ενοικιάζεται σε επιχειρήσεις τεχνολογίας που ενδεχομένως ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν. Αναφέρθηκε δε και στο ότι το συγκρότημα κτιρίων είχε αρχικό προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, ο οποίος ανέβηκε στα 20 εκ., στη συνέχεια στα 40 εκ. και έφθασε αισίως στα 50 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης καταθέτει σε κάποια σοβαρά ερωτήματα:

- Το προωθούμενο «πάρκο», από ποιον υπερκείμενο σχεδιασμό προβλέπεται, όπως ορίζει η νομοθεσία;

- Ποια Εταιρεία Ανάπτυξης ανέλαβε την ίδρυση και οργάνωση του «πάρκου»;

- Ποια δίκτυα υποδομής υπάρχουν στην περιοχή; Θα περιλαμβάνει Data Centers;

- Είναι δυνατόν το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτεί την κατασκευή κτιρίου το οποίο στη συνέχεια θα μισθώνεται σε ιδιωτικές εταιρείες; Πώς τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα της επένδυσης; Και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα επενδύσουν σε ενοίκια κτιρίων;

 «Ακόμα και αν θέλει μία Περιφέρεια να αναγείρει ένα κτίριο προϋπολογισμού 50 εκ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αποτελούσε τοπόσημο για την εν λόγω περιοχή, και να το μισθώνει, πολιτική που παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες, δεν θα έπρεπε τα αρμόδια υπουργεία να ζητήσουν να προωθηθεί τουλάχιστον ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για αυτό το κτίριο; Η δημιουργία Τεχνόπολης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μπορεί να προχωρήσει μόνο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, με εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κεφάλαια και σε προσωπικό, και να δώσει τη σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. Πρέπει συνεπώς το εγχείρημα να τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, κλπ) και επιχειρήσεις που εκδηλώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή όπως ακριβώς ορίζει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο υπερψηφίζω» είπε ο κ. Καλογιάννης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back