ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Get Back: H μέρα που σοβαρεύτηκαν οι Beatles

Εικόνα του άρθρου Get Back: H μέρα που σοβαρεύτηκαν οι Beatles
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2017, 11:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη μεγάλη και σοβούσα διαμάχη Beatles εναντίον Stones, έστω και αν αυτή αφορά πλέον υπερ-πενηντάρηδες σε ηλικία, οι υποστηρικτές των πρώτων έχουν να λένε ότι οι Beatles δεν επέτρεψαν στο χρόνο να τους φθείρει (οκ, πείτε το αυτό στον Κιθ Ρίτσαρντς και τα ξαναλέμε). Οι δεύτεροι όμως, έχουν να λένε ότι ποτέ οι Stones δεν ήταν μια «σαχλομπάντα», αλλά όταν λεηλατούσαν τα μπλουζ, το έκαναν με τον πιο αλάνικο και εμπνευσμένο τρόπο.

Στις 22 Απριλίου του 1969 όμως, λίγο πριν το διαλύσουν, οι Beatles είχαν το νούμερο 1 σινγκλ στην Αγγλία με το Get back, το ομώνυμο τραγούδι που μαζί με το Don’t Let me down που βρισκόταν στη δεύτερη πλευρά του επτάιντσου, σηματοδοτούσαν την πιο σοβαρή εποχή τους και το απόγειο της συνθετικής τους δόξας.

To Get Back έμελλε να γίνει ένα από αυτά του ορόσημα του ροκ εν ρολ και ειδικότερα της ιστορίας των Beatles, μαζί με το γιατί «ο Πωλ είναι νεκρός» στο εξώφυλλο του Sgt Pepper’s κ.λπ. Είναι το τελευταίο τραγούδι στο τελευταίο στούντιο άλμπουμ της μπάντας, το Let it be, το οποίο άλμπουμ παραλίγο να ονομαστεί… Get Back.

Είναι επίσης το μοναδικό τραγούδι των «Σκαθαριών» που τιτλοφορείται μαζί με άλλον καλλιτέχνη, τον Μπίλι Πρέστον, ενώ έδωσε το όνομά του και στο Rooftop Concert. Αυτή, ήταν, η τελευταία ζωντανή εμφάνιση της μπάντας και το Get Back το τελευταίο από τα 17 τραγούδια της συναυλίας που παρακολούθησαν γείτονες που άπλωναν μπουγάδα στη Σάβιλ Ρόουντ του Λονδίνου, τα περιστέρια, η αστυνομία και την άκουσαν όσοι μαζεύτηκαν από κάτω. Από εκεί, και το πιο διάσημο βίντεο κλιπ της μπάντας, όπου φαίνεται καθαρά ότι τα πράγματα βαδίζουν προς το τέλος τους. Μέχρι τότε όμως, get back jojo…

 


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back