ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Now And Then: Πότε κυκλοφορεί το τελευταίο τραγούδι των Beatles

Εικόνα του άρθρου Now And Then: Πότε κυκλοφορεί το τελευταίο τραγούδι των Beatles
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 13:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά από μια εβδομάδα προετοιμασίας, οι Beatles κυκλοφορούν την Πέμπτη το «τελευταίο τους τραγούδι».

Το τραγούδι ονομάζεται Now And Then και ετοιμάζεται εδώ και 45 χρόνια - με τις πρώτες γραμμές να γράφονται από τον John Lennon το 1978 και το τραγούδι να ολοκληρώνεται τελικά πέρυσι.

Και οι τέσσερις Beatles συμμετέχουν στο κομμάτι, το οποίο θα είναι το τελευταίο που θα πιστωθεί στους Lennon, McCartney, Harrison και Starr.

Και σε μια στιγμή που κλείνει τον κύκλο, θα εκδοθεί ως διπλό single A-side με το ντεμπούτο τους Love Me Do του 1962.

Η κυκλοφορία σηματοδοτεί αυτό που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κεφάλαιο για το αναμφισβήτητα σπουδαιότερο συγκρότημα στην ιστορία της ροκ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Now And Then θα ακουστεί για πρώτη φορά στο BBC Radio 2 και το 6 Music την Πέμπτη. 

Στην Ελλάδα θα το ακούσετε αποκλειστικά από το Kosmos, ακριβώς στις 16:00, από την εκπομπή «Με Αλλον αΕΡΑ» με τον Κωνσταντίνο Παντζόγλου.

Ταυτόχρονα, το τραγούδι θα φτάσει σε υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, το Apple Music και το Amazon Prime Music.


Τα αντίτυπα CD, βινυλίου και κασέτας θα είναι διαθέσιμα την επόμενη μέρα. Και από τις 10 Νοεμβρίου, το τραγούδι θα περιλαμβάνεται στις νέες remastered και διευρυμένες εκδόσεις των άλμπουμ The Beatles Red και Blue greatest hits.

Το αρχικό demo κυκλοφορεί ως bootleg εδώ και χρόνια. Ένα απολογητικό ερωτικό τραγούδι, είναι αρκετά τυπικό για τη σόλο παραγωγή του John Lennon στη δεκαετία του 1970 - σε παρόμοιο πνεύμα με το Jealous Guy.

Ολοκληρώθηκε στο στούντιο πέρυσι από τον Paul McCartney και τον Ringo Starr. Ο George Harrison θα εμφανιστεί μέσω τμημάτων ρυθμικής κιθάρας που ηχογράφησε το 1995 και ο παραγωγός Giles Martin έχει προσθέσει μια νέα ενορχήστρωση εγχόρδων.


Η ιστορία

Η ιστορία ξεκινά το 1978, όταν ο Lennon ηχογράφησε ένα ντέμο με φωνητικά και πιάνο στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Μετά το θάνατό του, η χήρα Yoko Ono έδωσε την ηχογράφηση στους υπόλοιπους Beatles σε μια κασέτα που περιείχε επίσης τα demo των Free as a Bird και Real Love. Αυτά τα δύο τραγούδια ολοκληρώθηκαν και κυκλοφόρησαν ως singles το 1995 και το 96, σηματοδοτώντας το πρώτο «νέο» υλικό των Beatles μετά από 25 χρόνια.

Το συγκρότημα προσπάθησε επίσης να ηχογραφήσει το Now And Then, αλλά το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για να τελειώσει το τραγούδι; Σε κάποιο βαθμό, ναι.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ Get Back των Beatles, η κινηματογραφική εταιρεία του σκηνοθέτη Peter Jackson ανέπτυξε ένα λογισμικό που τους επέτρεπε να «απομονώσουν» μπερδεμένες ηχογραφήσεις με επικαλυπτόμενους ήχους.

Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε πέρυσι για τη δημιουργία μιας νέας μίξης του άλμπουμ Revolver του συγκροτήματος.

Για το Now And Then, το λογισμικό μπόρεσε να «σηκώσει» τη φωνή του Lennon από την αρχική ηχογράφηση της κασέτας, αφαιρώντας το σφύριγμα στο παρασκήνιο και το βουητό του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου, που είχαν δυσχεράνει τις προηγούμενες προσπάθειες ολοκλήρωσης του τραγουδιού.

Σύμφωνα με τα λόγια του McCartney, η φωνή του Lennon είναι «πεντακάθαρη» στο Now And Then.

Ένα 15λεπτο ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε την Τετάρτη στην εκπομπή The One Show, εξήγησε με τον πιο εκπληκτικό τρόπο του τι σημαίνει αυτό: Η λεπτή, απόκοσμη φωνή της δεκαετίας του 1970 ακούγεται ξαφνικά σαν να ηχογραφήθηκε στο ίδιο το Abbey Road.

Με πληροφορίες από BBC



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back