ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Η τρίτη (ακροδεξιά) δύναμη τρομάζει

Εικόνα του άρθρου Γερμανικές εκλογές: Η τρίτη (ακροδεξιά) δύναμη τρομάζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2017, 04:46
ΚΟΣΜΟΣ

Περίπου 88.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί, περιμένοντας, μέχρι τις 7 το απόγευμα, περισσότερους από 61 εκατομμύρια Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάδειξη της νέας ομοσπονδιακής Βουλής.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους Χριστιανοδημοκράτες να συγκεντρώνουν 36% έναντι 21,5% των Σοσιαλδημοκρατών. Στο 11% το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, μπροστά από την αριστερά Die Linke, τους φιλελεύθερους του FDP και τους Πράσινους.

Αυτό το διψήφιο ποσοστό AfD, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς κόμμα της άκρας δεξιάς ή ακόμη και κληρονόμος του ναζισμού, αναμένεται να σημαδέψει τη  σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Μία τέτοια εκλογική επίδοση είναι πρωτοφανής για την μεταπολεμική Γερμανία.

«Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 50 χρόνια ένα εθνικιστικό, ακροδεξιό και εν πολλοίς ρατσιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Θα διαθέτει πρόεδρο σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ίσως και να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με άλλα λόγια θα είναι σε θέση να συμπροσδιορίζει την πολιτική ατζέντα. Αυτό είναι λυπηρό, ντροπιαστικό και θα οδηγήσει στην αλλαγή του κλίματος στη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά.

Σήμερα το βράδυ θα γίνει γνωστό μόνο το αποτέλεσμα των εκλογών. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δηλαδή ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μετέχουν, με ποιο πρόγραμμα και ποια πρόσωπα θα κρατήσει εβδομάδες, ίσως και μήνες. Σίγουρη, βεβαίως, θεωρείται η τέταρτη θητεία της Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, αλλά το σκηνικό της επόμενης μέρας είναι ρευστό, αφού οι Χριστιανοδημοκράτες θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συνεργασίες εκτός των Σοσιαλδημοκρατών, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ήθελαν να επαναλάβουν τη συγκυβέρνηση της τελευταίας πενταετίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back