Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ έχασε από τους ακροδεξιούς

Εικόνα του άρθρου Η Μέρκελ έχασε από τους ακροδεξιούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2016, 13:30
ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο στρατόπεδο του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία, μετά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, που το φέρνουν στη δεύτερη θέση, μπροστά από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

«Επιτέλους υπάρχει αντιπολίτευση. Ευελπιστούμε ότι σε ένα χρόνο θα ισχύει το ίδιο και στη Μπούντεσταγκ στο Βερολίνο. Ίσως σήμερα είναι η αρχή του τέλους για την ηγεμονία της Άνγκελα Μέρκελ,» δήλωσε ο Λέιφ- Έρικ Χολμ του AFD.

To κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου υπέστη βαριά ήττα με την ίδια να δέχεται ήδη εσωκομματικά πυρά, για τον τρόπο που έχει χειριστεί το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών πήρε 30.2%, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» 21.4% και οι Χριστιανοδημοκράτες 19.8%.

Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», ιδρύθηκε το 2013 και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει έδρες σε 9 απο τα 16 κρατίδια σε όλη την επικράτεια.

Το Μεκλεμβρούργο-Δυτική Πομερανία, είναι ένα από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Τα τελευταία 10 χρόνια την εξουσία έχει ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών.


Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ

«Ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Η δεύτερη θέση που απέσπασε το ακροδεξιό AfD, αν και αναμενόμενη με βάση τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί σοκ, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα», γράφει η Tagesschau αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα». Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παραμένουν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου AfD αποτελεί κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

«Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία», σημειώνει η Deutsche Welle.

H Die Welt εκτιμά από την πλευρά της ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα». Και για τους Σοσιαλδημοκράτες, η νίκη έχει «πικρή γεύση» καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back