ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Νίκη Μέρκελ, στη Βουλή οι ακροδεξιοί (upd)

Εικόνα του άρθρου Γερμανικές εκλογές: Νίκη Μέρκελ, στη Βουλή οι ακροδεξιοί (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2017, 22:11
ΚΟΣΜΟΣ

Nίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,5% δείχνει το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Ακολουθεί το CDU με 20%, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το ακροδεξιό κόμμα AfD με ποσοστό 13,5%. 

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. Παράλληλα δήλωσε ότι μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκραιτκού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, ενώ ανακοίνωσε κι αυτός με τη σειρά του τον τερματισμό της συνεργασίας με το κόμμα της Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά την προεδρία του κόμματος, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Euronews, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για την Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψήφοι της AfD προέρχεται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκατομμύριο από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα. Οι δε Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους, με 38%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, την οποία παρουσιάζει η FAZ, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον αποκαλούμενο, λόγω των χρωμάτων, συνασπισμό "Τζαμάικα" μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Μόνο το 23% του συνόλου του εκλογικού σώματος τάσσεται υπέρ.

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΡΚΕΛ

Στην πρώτη της ομιλία η Άγγελα Μέρκελ απέφυγε να μιλήσει για την προοπτική σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με δεδομένο ότι τα έως τώρα exit polls δείχνουν πως ο μόνος βιώσιμος σχηματισμός είναι μία τρικομματική συνεργασία της κ. Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας.

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ. 

Επίσης η  καγκελάριος αναφέρθηκε στην επιτυχία της Εναλλακτικής για την Γερμανία, τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δίνοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους της Φρανφούρτης για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επιτυχία των εθνικιστών της δεξιάς. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε εξέλιξη και στο κέντρο του Βερολίνου, με περισσότερα από 1000 άτομα να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς, όπου γίνεται το εκλογικό πάρτι του κόμματος. «Κάτω οι Ναζί!», «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD», φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back