ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όχι αιολικά πάρκα σε Natura

Εικόνα του άρθρου Όχι αιολικά πάρκα σε Natura
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2020, 23:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά το καθεστώς προστατευόμενων περιοχών Natura δεν αντιμετωπίζεται ως «εχθρός» της ανάπτυξης από την περιφερειακή αρχή. Το αντίθετο μάλιστα. Αντιμετωπίζεται ως κάτι που θα έπρεπε να ήταν πάντα αλλά δεν ήταν, ως σύμμαχος της βιώσιμης ανάπτυξης και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως «όπλο» κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων στην Ήπειρο.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης (ο ίδιος άνθρωπος που υπεραμύνθηκε της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και της κάθε είδους επένδυσης) είναι πια κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε περιοχές Natura, και δη χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

«Η βιομηχανική ανάπτυξη των ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) δεν συνάδει με τους στόχους του Natura 2000» δηλώνει. Και στο πλευρό του έχει και επίσημα σχεδόν όλο το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο συμφώνησε σήμερα με την εισήγηση του κ. Καχριμάνη. Η εισήγηση αυτή θα αποτελέσει την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η μεγάλη στροφή του κ. Καχριμάνη, ενισχύεται και από την υιοθέτηση στον πολιτικό του λόγο λύσεων και εφαρμογών με τις οποίες μέχρι πρόσφατα ούτε καν ασχολούνταν, με το σκεπτικό ότι αυτές ανήκουν στη σφαίρα των επενδύσεων. Ο περιφερειάρχης έρχεται να βάλει στο επίκεντρο και τις ενεργειακές κοινότητες, την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τους ίδιους τους καταναλωτές να έχουν ενεργό ρόλο. Κι όλα αυτά με αφορμή τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στο όρος Λάκμος, στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων (μια σχεδιαζόμενη ανάπτυξη που ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική» -διαβάστε εδώ).

Πού οφείλεται αυτή η στροφή; Άλλοι τον κατηγορούν για «υποκριτικό ενδιαφέρον», άλλοι για «αντίδραση λόγω του Μετσόβου», άλλοι για «προσωπικό όφελος», όπως η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου που επέλεξε να απέχει από τη σημερινή συζήτηση του θέματος και να μην πάρει θέση μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Υπάρχουν κι άλλοι που εκτιμούν ότι ο κ. Καχριμάνης συνειδητοποίησε, έστω και αργά, ότι η υπόθεση των μεγάλων αιολικών πάρκων δεν είναι καθόλου μα καθόλου απλή.

Ακόμα και αν η αντίδραση της περιφερειακής αρχής μπορεί να θεωρηθεί ετεροχρονισμένη (εντέλει η δημιουργία του αιολικού πάρκο στο όρος Λάκμος εξαρτάται από το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος), δεν πρέπει να παραγνωρίζεται μια πολιτική πραγματικότητα, αρκετά δύσκολη για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι υπέρμαχος του κάθε είδους επενδυτικού σχεδίου ΑΠΕ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, λοιπόν, θα υποβάλει πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την οποία ζητείται η αδειοδότηση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων να γίνεται εκτός του δικτύου Natura όπως και να γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, προτείνει η διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων να γίνει μετά την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, οι αδειοδοτήσεις να δίνονται κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας και σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο και να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο κ. Καχριμάνης, στο πλαίσιο της εξήγησής του, αιτιολόγησε την έντονη ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι στα βουνά, λέγοντας: «Υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ άλλων 69 μονάδων συνολικής ισχύος 1.500 περίπου MW! Πράγμα που σημαίνει ότι αν προχωρήσει η έκδοση αδειών με τη σημερινή διαδικασία, δεν θα μείνει βουνοκορφή της Ηπείρου χωρίς να έχει πάνω της ανεμογεννήτρια». Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε στοιχεία και δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα ΒΕΤ), όπου είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα για τα αιολικά πάρκα.

Την αντίθεσή του στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα την εξέφρασε, όπως είπε, και στον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη, ενώ συνομίλησε και με τη γενική γραμματέα, αρμόδια για τις ΑΠΕ, η οποία «έχει ηπειρώτικη καταγωγή και μου είπε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά τις προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου».

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε και για τα αιολικά πάρκα που ήδη υπάρχουν στην Ήπειρο. Για το πάρκο των 3MW στην Κατάρα Μετσόβου, είπε ότι «δεν ενοχλεί», ενώ ανεπαρκής ήταν η αιτιολόγησή του για το μεγάλο αιολικό πάρκο των 89,6MW στον Κασιδιάρη. «Εκεί υπήρχε συμφωνία από τους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου» είπε. Αναφορά έκανε και σε ένα άλλο αιολικό πάρκο που δεν προχώρησε τελικά και για το οποίο είχε γνωμοδοτήσει θετικά η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου το 2014. Για αυτή την υπόθεση άφησε να εννοηθεί ότι κακώς πέρασε έτσι εύκολα από την επιτροπή.

Όσον αφορά την πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Ηπείρου επικαλείται για την αποτροπή της δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης που έχει υιοθετήσει: πρωτογενής τομέας και τομέας μεταποίησης με ποιοτικά τοπικά προϊόντα, βιομηχανία της εμπειρίας (τουρισμός και πολιτισμός), καινοτομία και σύγχρονες τεχνολογίες.

Ενδιαφέρουσα ήταν όμως και η τοποθέτηση του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, ο οποίος έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, θέτοντας επί της ουσίας την πρόκληση της επόμενης μέρας. Ο κ. Σεντελές μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός ενεργειακού χωροταξικού σχεδίου στην Ήπειρο. Σημειωτέον ότι κάτι αντίστοιχο έχει κάνει η Περιφέρεια Κρήτης, πρωτοπόρα σε αυτόν τον τομέα. «Αν δεν γίνει αυτό το σχέδιο, ίσως αναγκαστούμε να το κάνουμε σε επίπεδο Δήμου» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back