dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι επιστρέφει…

Εικόνα του άρθρου Το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι επιστρέφει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2023, 21:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 2 Απριλίου του 2021, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης: «Κύριοι το σταματήσαμε το έργο». Το έργο ήταν ένα μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 88,5MW στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), για το οποίο υπήρξε απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος για «διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης». Η διακοπή της διαδικασίας είχε έρθει λόγω αρνητικών γνωμοδοτήσεων φορέων και υπηρεσιών και του αιτήματος της ίδιας της ενδιαφερόμενης εταιρίας, ABO Wind AG, για απόσυρση του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Λίγες μέρες αργότερα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα εξήγησε ότι πρόθεση της ABO Wind AG είναι να προχωρήσει σε ένα αιολικό πάρκο ισχύος 50 ΜW, ως μια «κίνηση καλής θέλησης» και «μετά από συζήτηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος για κάποιας μορφής συμβιβασμού όσον αφορά το μέγεθος του έργου».

Κι όντως η εταιρία έμεινε πιστή στα σχέδια της. Eπιστρέφει στο Περιστέρι με ένα μικρότερο αιολικό πάρκο, συνολικής ισχύος 36,4MW, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Το αιολικό πάρκο θα αναπτυχθεί σε δασική έκταση, σε υψόμετρο από 1.500 μ. έως 2.040 μ., εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Επί της ουσίας πρόκειται για δύο επιμέρους αιολικά πάρκα, ένα στη θέση «Περιστέρι-Πύργος» και ένα στη θέση «Περιστέρι-Καλόγηρος». Το έργο αποτελείται συνολικά από επτά (7) Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) των 5,2 MW, με διάμετρο ρότορα 145μ. και ύψος πυλώνα 90μ. Αυτή τη φορά, η χωροθέτηση αφορά μόνο εκτάσεις που βρίσκονται στον Δήμο Μετσόβου (το προηγούμενο, μεγάλο αιολικό πάρκο αφορούσε και τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων). Όπως σημειώνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης νέας οδοποιίας μήκους 7.432,60 μ. καθώς και έργα βελτίωσης της υφιστάμενης οδοποιίας μήκους 12.602,36 μ.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον κ. Καχριμάνη μέσω του facebook. Ο κ. Καχριμάνης επαναλαμβάνει το γνωστό του… ρητό: «Δεν χαλάμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι άλλο» (το οποίο χρησιμοποιείται κατά το δοκούν) και ξεκαθαρίζει ότι σε ορεινές περιοχές στην Ήπειρο «χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνει ουδέν». Η φράση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς ο κ. Καχριμάνης έχει επικαλεστεί τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών –Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας- για την εγκατάσταση μεγάλου αιολικού πάρκου στον Κασιδιάρη.

Το καλοκαίρι του 2020, υπήρξε ένα δυναμικό «μέτωπο» από τις τοπικές αρχές κατά του αιολικού πάρκου στο Περιστέρι, και από τον περιφερειάρχη ο οποίος δέχτηκε κριτική περί «υποκριτικού ενδιαφέροντος» και «αντίδρασης λόγω Μετσόβου». Ο κ. Καχριμάνης εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των περιοχών Natura για να υποστηρίξει το «όχι».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου αποδέχτηκε δε εισήγησή του η οποία κατατέθηκε και ως πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτήν, η αδειοδότηση βιομηχανικών αιολικών πάρκων προτείνεται να γίνεται εκτός του δικτύου Natura. Επιπλέον, η εισήγηση-πρόταση έκανε λόγο για διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων μετά την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και για χορήγηση αδειοδοτήσεων κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας και σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε με θέρμη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που ισχύει από το 2008 και είναι πια παρωχημένο. Ο κ. Καχριμάνης είχε περιοριστεί να πει ότι είχε μιλήσει με τη γενική γραμματέα αρμόδια για τις ΑΠΕ «η οποία έχει ηπειρώτικη καταγωγή»…

Επίσης ο ίδιος είχε καταθέσει πρόταση στο υπουργείο για τη θέσπιση του υψόμετρου των 1.200 μ. ως ανώτατου ορίου για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Από τα 1.200 μ. και πάνω, είχε προτείνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόνο εφόσον υφίσταται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Το υπό αναθεώρηση ειδικό χωροταξικό πλαίσιο όλο αναμένεται και όλο καθυστερεί, με την κυβέρνηση της ΝΔ να διευκολύνει παράλληλα, με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα διάφορα επενδυτικά σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ