Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Κοινό των Ηπειρωτών»: «Ένα βουνό λεηλατείται»

Εικόνα του άρθρου «Κοινό των Ηπειρωτών»: «Ένα βουνό λεηλατείται»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2020, 01:05
ΗΠΕΙΡΟΣ

Για περιβαλλοντική καταστροφή στο βουνό Γεραμπή, στα όρια των κοινοτήτων Μεγαλόχαρης και Βελεντζικού του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, εξαιτίας της κατασκευής αιολικού πάρκου ισχύος 24 MW κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.

Αντιπροσωπεία της παράταξης, αποτελούμενη από τον κ. Ζάψα και τους υπεύθυνους των τομέων οργανωτικού και περιβάλλοντος, Ελευθερία Κοσσυβάκη και Νικόλαο Μάνθο, πραγματοποίησε το περασμένο σαββατοκύριακο ένα οδοιπορικό στα χωριά της κοιλάδας του Αχελώου. Μία από τις στάσεις του οδοιπορικού ήταν στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο στο βουνό Γεραμπή.


Όπως αναφέρει η παράταξη, πρόκειται για ένα έργο για το οποίο υπάρχουν δικαστικές προσφυγές των κατοίκων κατά της εταιρίας από το 2013. «Παρά τη δικαστική απόφαση διακοπής εργασιών, η εταιρία εγκατέστησε εργοτάξιο στην κορυφή του βουνού, διάνοιξε δρόμους πρόσβασης, ολοκλήρωσε αρκετές βάσεις πυλώνων ανεμογεννητριών και τράβηξε μέρος του καλωδίου μεταφοράς ρεύματος» καταγγέλλει.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη περιγράφει μια δραματική κατάσταση: Το βουνό ξεγυμνώθηκε και λεηλατείται. Τα βαριά μηχανήματα έδιωξαν τα ζώα από το βουνό και οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να τα σταβλίζουν και να ταΐζουν σε 24ωρη βάση, χωρίς αποζημίωση.

Το συγκεκριμένο βουνό φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους βοσκότοπους της Πίνδου, ιδανικό για εκτατική εκτροφή αιγοπροβάτων και βοοειδών ντόπιων φυλών.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που είναι νωπή η απόφαση του Ιουλίου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, για τους όρους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Ήπειρο και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση της Γεραμπή, αφού το έργο κατασκευάζεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura και ΖΕΠ, υπάρχει προϋπάρχουσα παραδοσιακή κτηνοτροφική δραστηριότατα μεγάλης κλίμακας και δεν έχει την συγκατάθεση του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής» τονίζει η παράταξη.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ξεκαθαρίζει, σε πολιτικό επίπεδο, ότι η ανασυγκρότηση της υπαίθρου και η υποστήριξη του αγροδιατροφικού πρωτογενούς τομέα, ειδικά της κτηνοτροφίας, προηγείται των όποιων πολιτικών για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως και ότι «η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε επιλέξιμους βοσκοτόπους θα αποτελέσει ταφόπλακα για την εναπομείνασα εκτατική κτηνοτροφία». «Από την πλευρά της εφαρμογής πολιτικών για την προστασία των οικοσυστημάτων και των αλπικών τοπίων εκτιμούμε ότι εάν δεν τεθεί ένα όριο στα μεγέθη, η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη» προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back