Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Γεφύρι του Παπαστάθη με τα τέσσερα τόξα

Εικόνα του άρθρου Το Γεφύρι του Παπαστάθη με τα τέσσερα τόξα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/08/2019, 01:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Διαθέτει έξυπνα, τρεις μεγάλες καμάρες και μια μικρή, για να μπορέσει να καθίσει ομαλά στην απέναντι χαμηλή όχθη. Το οδόστρωμά του όμως εντελώς αναπάντεχα, φαίνεται σαν να μη θέλει να υπακούσει την πρόθεση, καμπυλώνοντας κάπου στη μέση αρκετά. Με άλλα λόγια, δεν ακολουθεί το ανεβοκατέβασμα των τεσσάρων τόξων. Στο τέλος βέβαια πείθεται, σβήνοντας έτσι άδοξα στη λογική του αντικρινού πράσινου επιπέδου»: Με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο περιγράφει ο Σπύρος Μαντάς στο βιβλίο του «Τα Ηπειρώτικα Γεφύρια» το Γεφύρι του Παπαστάθη.

Το ιδιαίτερο αυτό τετράτοξο γεφύρι στον Άραχθο, ερημωμένο και ταλαιπωρημένο, βρίσκεται μεταξύ Δρίσκου και Ανατολικής. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του γεφυριού αυτού για την αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό της περιοχής, ο  Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Παπαστάθεια 2019» και με θέμα το ιστορικό γεφύρι το Σάββατο 10 Αυγούστου. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμπράττουν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και η Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:15, στον χώρο του γεφυριού, με μια βιωματική ομιλία από την Αθηνά Παπαηλία-Κατέρη. Αμέσως μετά, στην πλατεία της Ανατολικής, θα γίνουν ομιλίες από τον Βαγγέλη Ντόκα («Ιστορικό γέφυρας Παπαστάθη») και τον καθηγητή και πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ιωαννίνων Άγγελο Παπαγεωργίοιυ («Τόξα και Γέφυρες»), ενώ θα ακολουθήσει γλέντι.

Το γεφύρι αυτό στον Άραχθο το έχτισε το 1746 ο ηγούμενος της Μονής Βίλιζας Αγάπιος. Επένδυσε 175 βενέτικα φλουριά. Ωστόσο χρειάστηκαν άλλα τόσα τα οποία τα συγκέντρωσαν οι κάτοικοι των φτωχών χωριών της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back