ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα Πλάκας με 5,5 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα Πλάκας με 5,5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2017, 00:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, πρόκειται να υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας, με τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα να αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Το ενδιαφέρον στοιχείο με τη νέα σύμβαση, είναι ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανεβαίνει από τα 3,5 στα 5,5 εκατ. ευρώ –ένα ποσό που θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα στη συνεδρίασή του τη νέα προγραμματική σύμβαση, στην οποία συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομίας, Πολιτισμού και Υποδομών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η σύνταξη της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, η έγκρισή τους και η διακήρυξη του διαγωνισμού εντός έξι μηνών από την υπογραφή της. Φορέας υλοποίησης ορίζεται το υπουργείο Υποδομών, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να δηλώνει ότι «από την πλευρά μας, φέραμε εις πέρας τη σπουδαία δουλειά που είχαμε αναλάβει και με το παραπάνω». Πρόσθεσε δε ότι για εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην επιστημονική επιτροπή, προτείνει τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Σμύρη, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει στο πρώτο στάδιο των διαδικασιών για την αναστήλωση της γέφυρας.  

Με τη νέα «προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης», όπως αποκαλείται,  η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει να παρέχει το σύνολο του επιστημονικού υλικού, των μελετών και των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης προγραμματικής σύμβασης και να ελέγχει και να συντηρεί τις προσβάσεις προς το έργο.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στο έργο, να παρέχει τις προδιαγραφές, την άποψή του για τα κριτήρια επιλογής αναδόχου και τεχνική βοήθεια για την κατεύθυνση εκτέλεσης των μελετών. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου αναλαμβάνει να παρέχει υπηρεσίες ως τεχνικός σύμβουλος του έργου και να μεταφέρει την εμπειρία των μελών του σε ιδιαιτερότητες του έργου κ.λπ. Τέλος, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων αναλαμβάνει την υποχρέωση να διευκολύνει το έργο, επιλύοντας πιθανά προβλήματα με όμορες διαδικασίες, να ενημερώνει την τοπική κοινωνία για την εξέλιξή του και να παρέχει κάθε δυνατή και αναγκαία πληροφορία. Όλοι οι φορείς θα έχουν εκπρόσωποι στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back