Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νέα μαζική έξοδος Παλαιστινίων, νέοι βομβαρδισμοί Ισραηλινών

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Νέα μαζική έξοδος Παλαιστινίων, νέοι βομβαρδισμοί Ισραηλινών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/07/2024, 18:39
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Δευτέρα μια κοινότητα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μπροστά στις νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κατάσταση σε μια περιοχή που ήδη κατακλύζεται από εκτοπισμένους που διαφεύγουν από την επίθεση στο νότο.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μπλοκάρει την εκεχειρία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήγαγε νέους όρους σε μια μακροχρόνια πρόταση εκεχειρίας στις τελευταίες συνομιλίες, που διεξήχθησαν μέσω διεθνών διαμεσολαβητών.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν πλέον καταλάβει σχεδόν ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε σχεδόν 10 μήνες πολέμου, έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες εξαπολύοντας μεγάλες επιχειρήσεις σε περιοχές όπου προηγουμένως είχαν ισχυριστεί ότι είχαν ξεριζώσει μαχητές της Χαμάς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, μια μικρή πόλη στο κέντρο του θύλακα που είναι η μόνη μεγάλη περιοχή που δεν έχει ακόμη καταληφθεί, πολλοί αναγκάστηκαν να πάνε εκεί λόγω των μαχών στα ερείπια του Χαν Γιουνίς νοτιότερα από την περασμένη εβδομάδα.

Στην τελευταία του επίθεση, το Ισραήλ διέταξε την Κυριακή τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την Αλ-Μπουρέιτζ, βορειοανατολικά της Ντέιρ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 35 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς τα στρατεύματα μάχονταν με μαχητές στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι σφοδρές μάχες με πυροβόλα όπλα συνεχίζονται σε αυτές τις δύο περιοχές, καθώς και στο προάστιο Τελ Αλ-Χάουα στην πόλη της Γάζας βορειότερα.

Κρούσματα πολιομυελίτιδας

Στο τελευταίο σημάδι της επιδεινούμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας, μετά την ανίχνευση του ιού σε δείγματα λυμάτων.

Την Κυριακή, ο στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης σε ορισμένες συνοικίες της Μπουρέιτζ, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν πριν ο στρατός ανατινάξει αρκετά σπίτια.

Ορισμένες οικογένειες χρησιμοποίησαν γαϊδουροκάραβα και ρικσάου για να μεταφέρουν ό,τι υπάρχον είχε απομείνει. Πολλοί περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν στην πόλη Deir ή al-Zawayda στα δυτικά.

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ότι μόνο το 14% της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε τεθεί υπό εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Οι άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν επανειλημμένα, συχνά με προειδοποίηση λίγων μόνο ωρών.

Χαμάς κατά Νετανιάχου για συνομιλίες

Παρόλο που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει εβδομαδιαίες διαδηλώσεις Ισραηλινών που απαιτούν κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν οι περισσότεροι από 100 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, δεν έχει σημειωθεί εμφανής πρόοδος στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Η Χαμάς κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εμπόδισε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προσθέτοντας νέους όρους και απαιτήσεις σε μια πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τις τελευταίες συνομιλίες που διεξήχθησαν μέσω διαμεσολαβητών.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα δήλωσε ότι έλαβε την τελευταία απάντηση από το Ισραήλ, μετά από συνομιλίες στη Ρώμη με τη συμμετοχή του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Το γραφείο του Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τον τελευταίο ισχυρισμό της Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει μια συμφωνία.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back