ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

GameStop: Πώς ο καπιταλισμός «πληρώθηκε» με το ίδιο νόμισμα

Εικόνα του άρθρου GameStop: Πώς ο καπιταλισμός «πληρώθηκε» με το ίδιο νόμισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2021, 00:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα μια απίστευτη χρηματιστηριακή ιστορία. Όχι σαν εκείνη την απίθανη φούσκα του 2000 που έστησαν στην Ελλάδα κυβερνήσεις, επιτήδειοι και μη και γενικώς, «αξιόπιστοι», αλλά με πολλές ομοιότητες.

Μόνο που αυτή τη φορά, την «πλήρωσαν» τα hedge funds και οι μεγάλοι «παίκτες» ή τουλάχιστον, πλήρωσαν αρκετούς μικρότερους.

Τι έχει συμβεί;

Καταρχάς, το GameStop είναι μια αλυσίδα καταστημάτων με είδη gaming (παιχνίδια, κονσόλες κ.λπ.), που η πανδημία, αλλά και η γενική «μεταφορά» της αγοράς στο διαδίκτυο, την είχε βυθίσει σε κρίση.

Επειδή ακριβώς το «παιχνίδι» στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, τη  Wall Street και γενικά πλέον στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, περιλαμβάνει σημαντικό κομμάτι τέτοιων επιχειρήσεων, αρκετά hedge funds (οι αντιπαθητικές γενικά, επενδυτικές κοινοπραξίες που ελέγχουν από εταιρίες μέχρι χρέη κρατών πλέον), πόνταραν πιο εντατικά στην καταστροφή του GameStop.

Ένα πρωί όμως (σχεδόν κυριολεκτικά…), σε ένα από τα fora του Reddit (=κατ’ αναλογία, το πιο περιεκτικό σε κείμενο social media), όπου συγκεντρώνονται διάφοροι μικροεπενδυτές (περίπου σαν τα καφενεία στα Γιάννενα το 2001 όπου ακουγόταν η έκφραση «κάτσε λίγο να ακούσω πόσο πήγε η Σελόντα»), έπεσε η ιδέα να «σορτάρουν» τις μετοχές του GameStop και να κοντράρουν έτσι, τα hedge funds.

Όπου «σορτάρισμα», είναι η εξής διαδικασία που στην πράξη, δημιουργεί χρήμα που δεν υπάρχει πραγματικά: Δανείζεσαι για ένα μήνα μερικές μετοχές, θεωρώντας ότι θα πέσει η αξία τους.  Τις μεταπουλάς για 5 ευρώ. Μετά από λίγο καιρό, τις αγοράζεις ξανά για 3 ευρώ. Το κέρδος είναι 2 ευρώ. Τις επιστρέφεις στον ιδιοκτήτη τους και ιδού, κάποιοι έχουν βγάλει χρήματα, κάποιοι έχουν χάσει, από αξία που δεν υφίσταται πραγματικά (γιατί αυτή είναι και η πεμπτουσία του καπιταλισμού).

Οι παροικούντες το Wallstreetbet forum του reddit αγόρασαν μαζικά μετοχές του GameStop, με αποτέλεσμα η αξία να εκτοξευτεί. Τα hedge funds που πόνταραν στην πτώση, αναγκάστηκαν να αγοράσουν ξανά τις μετοχές τους για να περιορίσουν τις απώλειές τους. Οπότε, αρκετός κόσμος άρχισε να ποστάρει… σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά και τραπεζικά εξτρέ με εξοφλήσεις δανείων και την ατάκα «thank you gamestop».

Το περιστατικό πήρε διαστάσεις φρενίτιδας. Τα fora στα οποία «ανταλλάχθηκαν» οι μετοχές έκλεισαν για ένα διάστημα, κάποια «έπεσαν» κιόλας για να επανέλθουν αργότερα (ή και καθόλου), ενώ δεν έλειψαν και οι εκκλήσεις για… κρατική παρέμβαση (άλλο ένα σύμπτωμα της «ελεύθερης αγοράς» όταν το μεγάλο κεφάλαιο πιέζεται…). Επίσης, αρκετοί απέδωσαν το φαινόμενο σε «εκδικητικότητα» απέναντι σε πρόσωπα, καθότι αναμείχθηκαν μερικοί από τους πιο αντιπαθείς σόρτερς της αγοράς, αλλά και μια αντεκδίκηση των «φτωχών μιλένιαλς», δίνοντας έτσι μια διάσταση «πολέμου γενεών».

Το ίδιο το Reddit που έγινε πεδίο χρηματιστηριακής μάχης, σε ένα τουίτ του χτες, δήλωσε ότι «δεν μπορώ να περιμένω να εξηγήσω αυτή τη βδομάδα στον ψυχαναλυτή μου».

Οι εκτιμήσεις έδωσαν και πήραν, ειδικά για το πώς  «ερασιτέχνες» μπορούν να «κάνουν δουλειά επαγγελματιών». Το θέμα είναι πως το «τραύμα» του χρηματιστηριακού κεφαλαίου επιστρέφει κάθε τόσο, με διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά κοινό παρονομαστή: τον καπιταλισμό…

Δείτε:

The Big Short: O Άνταμ μακ Κέι εξηγεί το 2015 με απλό τρόπο, πώς τα hedge funds κλείνουν σπίτια, οικονομίες, κράτη. Παίζουν ο «αχώνευτος» Κρίστιαν Μπέιλ, καθώς και οι Μπραντ Πιτ, Στιβ Καρέλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, σε μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας.

Babylon Berlin, 3η σεζόν: Βαρεμένοι καπιταλιστές βλέπουν στο πρόσωπο των ναζί, την ευκαιρία που περίμεναν να αλλάξουν τον κόσμο και το κάνουν με ένα «σορτάρισμα» της εποχής, στο Βερολίνο.

O λύκος της Wall Street: Ο Λεοντάρντο ντι Κάπριο, σε μια από πιο αδιάφορες ταινίες του Σκορσέζε, ενσαρκώνει ένα σύγχρονο μαφιόζο που παίζει τις μετοχές στα δάχτυλα. Μαζί του οι εξαιρετικοί Μάθιου μακ Κόναχι και Τζόνα Χιλ, αλλά και η Μαργκότ Ρόμπι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back