Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3 επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης στο χρηματιστήριο

Εικόνα του άρθρου 3 επενδυτικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης στο χρηματιστήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2022, 18:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oi επενδυτές δέχονται τρομακτικές ειδήσεις και αστάθεια στο χρηματιστήριο που είχαν να δουν από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Υπάρχουν μερικά σημαντικά και προβληματικά θέματα στους τίτλους των ειδήσεων, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία COVID και ο πληθωρισμός, για να αναφέρουμε μερικά. Αυτοί οι αρνητικοί τίτλοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια δαπανηρά λάθη στην επένδυση χρημάτων.

Εάν είστε έμπορος ή κάνετε εικασίες για τις πιο καυτές μετοχές της ημέρας, πιθανότατα θα πρέπει να κάνετε σημαντικές προσαρμογές στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο με βάση τις βραχυπρόθεσμες ειδήσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν επενδύετε για μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η συνταξιοδότηση ή η οικονομική ελευθερία, η πραγματοποίηση σημαντικών προσαρμογών στο οικονομικό σας σχέδιο με βάση τις καθημερινές ειδήσεις θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης των διάφορων οικονομικών σας στόχων. Το να μην κάνετε τίποτα μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος δράσης για όσους έχουν ένα καλά μελετημένο οικονομικό σχέδιο και ποικίλη κατανομή επενδύσεων.

Πάντα περιμένετε την πτώση του Χρηματιστηρίου

Αν είχατε μια κρυστάλλινη σφαίρα και ξέρατε τι θα έκανε το χρηματιστήριο κάθε μέρα, ο συγχρονισμός της αγοράς θα ήταν εύκολος. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να χρονομετρήσει με επιτυχία το χρηματιστήριο με συνέπεια με την πάροδο του χρόνου. Απλά πρέπει να επιλέγεις σωστά πολύ συχνά.

Καθώς το γράφω αυτό, οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες φλερτάρουν με την είσοδο σε bear market (με απλά, πτώση 20% από τις κορυφές τους). Ενώ μια bear market δεν είναι ποτέ διασκεδαστική, απέχει πολύ από το να καταρρεύσει η συντριπτική πλειοψηφία της αξίας του χαρτοφυλακίου σας. Εάν έχετε επενδύσει τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα έχετε χάσει μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά κέρδη που πραγματοποιήσατε κατά την πρόσφατη εξέλιξη του χρηματιστηρίου.


Σκέφτεστε ότι πρέπει να αλλάξετε δραστικά το χαρτοφυλάκιό σας

Εάν έχετε επενδύσει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, έχετε έκθεση σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και εταιρείες από όλο τον κόσμο. Καθώς η κατάστασή σας αλλάζει και οι συνθήκες της αγοράς προσαρμόζονται, υπάρχει περιθώριο να κάνετε μικρές προσαρμογές στις επενδυτικές σας επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πουλήσετε τα πάντα και να ξεκινήσετε από την αρχή κάθε φορά που έχετε έναν κακό μήνα ή τρίμηνο.

Ακόμη και σε ένα ταμείο δείκτη, μπορεί να υπάρχουν υποκείμενες επενδύσεις που πάνε καλά ενώ άλλες τα πηγαίνουν χάλια. Ακόμη και σε χρόνια που ο S&P 500 είχε αποδόσεις άνω του μέσου όρου, υπήρχαν συχνά ορισμένες μετοχές που είτε υστερούσαν σε σχέση με το συνολικό S&P 500 είτε ακόμη και έχαναν χρήματα. Αυτά τα αποθέματα μπορούν να αλλάζουν από έτος σε έτος. Συχνά, οι μετοχές που υποαποδίδουν το προηγούμενο έτος θα έχουν περισσότερο περιθώριο ανάπτυξης το τρέχον έτος.

Ο Warren Buffett είπε το διάσημο: “Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται.” Αν περιμένετε μέχρι να γίνουν θετικοί όλοι οι τίτλοι των ειδήσεων, πιθανότατα θα έχετε χάσει μήνες ή και χρόνια θετικών αποδόσεων στο χρηματιστήριο.

Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το γυρίσετε σε μετρητά ή να σταματήσετε να συνεισφέρετε στους επενδυτικούς σας λογαριασμούς έως ότου ηρεμήσουν τα πράγματα ή η χρηματιστηριακή αγορά φύγει από τη διόρθωση ή το bear market. Δεν μου αρέσει να ακούγομαι απαισιόδοξος, αλλά πάντα θα υπάρχουν λόγοι για αρνητισμό. Το να προσπαθείς να χρονομετρήσεις το χρηματιστήριο είναι ένα ανόητο ταξίδι προς τη φτώχεια. Απλώς δεν μπορείτε να το κάνετε, και αν αγοράζετε απλώς επενδύσεις με κάθε μισθό ή αυτόματες εισφορές, θα συνεχίσετε να αγοράζετε μετοχές με έκπτωση και να λαμβάνετε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του ανατοκισμού.

Η καλύτερη γενική επενδυτική συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να ορίσετε αυτόματες συνεισφορές στις επενδύσεις σας, ώστε να αγοράζετε όταν οι καιροί είναι καλοί και κακοί. Έχετε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που είναι συνεπές με τις οικονομικές σας ανάγκες και στόχους. Συνεχίστε τη μέρα σας και απολαύστε τη ζωή σας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το χειριστείτε μόνοι σας, συνεργαστείτε με έναν χρηματοοικονομικό σχεδιαστή μόνο με καταπιστευματική αμοιβή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε έναν οδικό χάρτη για τους οικονομικούς σας στόχους και, το πιο σημαντικό, να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον σωστό δρόμο για αυτούς τους σημαντικούς στόχους ζωής.

photo credit

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back