ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρίτη νύχτα βίαιων ταραχών

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Τρίτη νύχτα βίαιων ταραχών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2023, 12:53
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει νέα έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης αργότερα την Παρασκευή, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μετέδωσε η τηλεόραση BFM, επικαλούμενη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 ώρα Ελλάδος, πρόσθεσε το BFM TV.

Περισσότεροι από 667 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια αυτής της τρίτης νύχτας βιαιοτήτων, ανέφεραν πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος είχε αναπτύξει 40.000 αστυνομικούς το βράδυ της Πέμπτης σε μια προσπάθεια να καταστείλει τις εκτεταμένες ταραχές.

Στη Ναντέρ, την πόλη της εργατικής τάξης στα δυτικά περίχωρα του Παρισιού όπου ο 17χρονος, Ναέλ, πυροβολήθηκε την Τρίτη, οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα, έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν βλήματα κατά της αστυνομίας, μετά από μια προηγούμενη ειρηνική ολονυχτία που πραγματοποιήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον νεαρό.

Στο κεντρικό Παρίσι, ένα κατάστημα παπουτσιών Nike παραβιάστηκε και πολλά άτομα συνελήφθησαν αφού έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων κατά μήκος του εμπορικού δρόμου Rue de Rivoli, ανακοίνωσε η αστυνομία του Παρισιού.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πολυάριθμες πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων σε αμαξοστάσιο λεωφορείων σε προάστιο βόρεια του Παρισιού και σε τραμ στη Λυών. 

Ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Όπως δείχνει βίντεο ο ένας από τους αστυνομικούς τον σημάδεψε με το υπηρεσιακό του όπλο, κατόπιν τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back