Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια μιας τέταρτης νύχτας ταραχών, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το ταξίδι του στη Γερμανία.
Η οργή των νεαρών στην πλειονότητά τους διαδηλωτών για τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού, ξεχειλίζει. Η δήλωση της μητέρας του θύματος «βλέπω μόνο έναν υπεύθυνο για τον θάνατο του παιδιού μου» δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη.
Η κυβέρνηση ανέπτυξε 45.000 αστυνομικούς καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στα τέλη του 2018.
Μετά τη δολοφονία του 17χρονου, Ναέλ, Γάλλου αλγερινής καταγωγής από την αστυνομία κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, οι κατηγορίες κατά της γαλλικής αστυνομίας για ρατσισμό έχουν αυξηθεί.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου της γαλλικής αστυνομίας αρνείται ότι οι αστυνομικοί είναι ρατσιστές. «Δεν ελέγχεις τους ανθρώπους εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους», δήλωσε ο Τιερί Κλερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της UNSA-Police, στην εκπομπή Newsday της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.
«Όχι, η γαλλική αστυνομία δεν είναι ρατσιστική. Μπορεί να υπάρχει κάποια συμπεριφορά που είναι στα όρια και σε ορισμένους αξιωματικούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις - μερικές φορές απολύονται - για τέτοιες πράξεις, αλλά είναι κάτι που είναι οριακό, όπως συμβαίνει σε κάθε εταιρεία ή θεσμό».
Οι κατηγορίες βρήκαν φωνή και στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του BBC, Imogen Foulkes, από τη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι αναταραχές στη Γαλλία είναι μια ευκαιρία για τη χώρα «να αντιμετωπίσει βαθιά ζητήματα ρατσισμού στην επιβολή του νόμου», επισημαίνοντας μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η οποία εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη δυσανάλογη χρήση ελέγχων ταυτότητας και την επιβολή προστίμων σε συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών το απέρριψε με ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε κατηγορία για ρατσισμό ή συστηματικές διακρίσεις στην αστυνομία της Γαλλίας είναι εντελώς αβάσιμη».
Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο μεγάλο τζαμί της Ναντέρ, το οποίο φρουρούσαν εθελοντές με κίτρινα γιλέκα, ενώ μερικές δεκάδες παρευρισκόμενοι παρακολουθούσαν την κηδεία από την απέναντι πλευρά του δρόμου.
Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.
Αναβολή ταξιδιού
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το Σάββατο το επίσημο ταξίδι του στη Γερμανία μετά την τέταρτη συνεχόμενη νύχτα ταραχών και λεηλασιών σε όλη τη Γαλλία.
Η βία στη Γαλλία έχει επιβαρύνει το διπλωματικό προφίλ του Μακρόν. Το γραφείο του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι ο Μακρόν τηλεφώνησε το Σάββατο για να ζητήσει αναβολή της επίσκεψης που θα ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 23 χρόνια.
Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι μίλησε με τον Σταϊνμάγερ και, «δεδομένης της κατάστασης της εσωτερικής ασφάλειας, ο πρόεδρος (Μακρόν) δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες».
Δεδομένης της σημασίας της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η ματαίωση του επίσημου ταξιδιού ήταν μια σαφής ένδειξη της σοβαρότητας της αναταραχής στη Γαλλία.
Νωρίτερα φέτος, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ακύρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Γαλλία, λόγω των έντονων διαμαρτυριών για τα σχέδια συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν.
Με πληροφορίες από BBC, Politico, AP. Φωτογραφία: Reuters/Juan Medina