πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες αντιμεταναστευτικές ταραχές σαρώνουν βρετανικές πόλεις

Εικόνα του άρθρου Βίαιες αντιμεταναστευτικές ταραχές σαρώνουν βρετανικές πόλεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2024, 09:07
ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες ταραχές σάρωσαν αρκετές βρετανικές πόλεις το Σάββατο, τραυματίζοντας αστυνομικούς και προκαλώντας υλικές ζημιές στις πιο εκτεταμένες ταραχές στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία.

Οι ταραχές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης ξέσπασαν σε πόλεις μετά την ταχεία διάδοση ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι τη Δευτέρα σε ένα παιδικό μάθημα χορού στο Σάουθπορτ ήταν ριζοσπάστης μουσουλμάνος μετανάστης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος, ο 17χρονος Αξελ Ρουντακουμπάνα, γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά οι διαδηλώσεις των αντιμεταναστών και των αντιμουσουλμάνων συνεχίστηκαν και κατέληξαν σε βία, εμπρησμούς και λεηλασίες.

Βίαιη αναταραχή ξέσπασε στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Χαλ και το Μπέλφαστ - τέσσερις πόλεις που βρίσκονται σε διαφορετικές γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου - με συμπλοκές να ξεσπούν και ρίψεις τούβλων και μπουκαλιών, καθώς οι διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης αντιμετώπισαν ομάδες που αντιτίθενται στον ρατσισμό.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, η αστυνομία έχει συλλάβει δεκάδες άτομα για αδικήματα που κυμαίνονται από βίαιες διαταραχές έως διαρρήξεις και εγκληματικές ζημιές.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του μετά την εκλογή του πριν από ένα μήνα, καταδίκασε την «ακροδεξιά» για το κύμα βίας και υποστήριξε την αστυνομία να αναλάβει ισχυρή δράση. 

Η τελευταία φορά που ξέσπασαν ταραχές στη Βρετανία ήταν το 2011, όταν ξέσπασε πολύ μεγαλύτερη έκρηξη βίας, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για πέντε νύχτες, αφού η αστυνομία πυροβόλησε έναν μαύρο άνδρα στο Λονδίνο.

Φωτογραφία: REUTERS/Belinda Jiao

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back