ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σχεδόν 1.000 συλλήψεις καθώς οι ταραχές αυξάνονται

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Σχεδόν 1.000 συλλήψεις καθώς οι ταραχές αυξάνονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2023, 14:06
ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν 1.000 άτομα στη Γαλλία συνελήφθησαν και 80 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας τέταρτης νύχτας ταραχών που προκλήθηκαν από τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία, αλλά οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη από ό,τι την προηγούμενη νύχτα.

Σαράντα πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση των ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, με την κατάσταση σε δύο μεγάλες πόλεις -τη Μασσαλία και τη Λυών- να επισημαίνεται ως ιδιαίτερα χαοτική, με πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες καταστημάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν 994 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, ενώ τραυματίστηκαν 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες και καταγράφηκαν 2.560 πυρκαγιές σε δημόσιους δρόμους. Παρά ταύτα, το υπουργείο δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν «μικρότερης έντασης σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα».

«Η δημοκρατία είναι αυτή που θα κερδίσει, όχι οι ταραξίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς συναντήθηκε με την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο ίδιος κατήγγειλε την «απαράδεκτη βία στη Λυών και τη Μασσαλία», όπου απαγορεύτηκαν οι δημόσιες διαδηλώσεις και σταμάτησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη Μασσαλία έγιναν περισσότερες από 80 συλλήψεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και στάλθηκαν «σημαντικές ενισχύσεις» αφού ο δήμαρχος, Μπενουά Παγιάν, κάλεσε την εθνική κυβέρνηση να στείλει άμεσα πρόσθετες δυνάμεις.

«Οι σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Παγιάν στο Twitter αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές.

Η αναταραχή ξέσπασε σε εθνικό επίπεδο μετά τον 17χρονο αλγερινής καταγωγής Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την Τρίτη κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού. Ο θάνατός του, που καταγράφηκε σε βίντεο, αναζωπύρωσε τις μακροχρόνιες καταγγελίες για αστυνομική βία και ρατσισμό.

Ο 38χρονος αστυνομικός, ο οποίος δήλωσε ότι πυροβόλησε επειδή φοβήθηκε ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να χτυπηθεί από το αυτοκίνητο, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.


Μακρόν κατά εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εγκατέλειψε νωρίς την Παρασκευή τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση κρίσης. Προέτρεψε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και κατηγόρησε τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ότι παίζουν «σημαντικό ρόλο», λέγοντας ότι η βία οργανώνεται διαδικτυακά. Ζήτησε από πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok να αφαιρέσουν ευαίσθητο περιεχόμενο.

Ο Μακρόν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τα δεξιά κόμματα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έδινε στις αρχές επιπλέον εξουσίες για την απαγόρευση διαδηλώσεων και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ερωτηθείς το βράδυ της Παρασκευής αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νταρμανέν δήλωσε: «Δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση και θα δούμε μετά την αποψινή βραδιά τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο Νταρμάνιν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι επιφυλακτικός για μια τέτοια διαταγή, η οποία «έχει κηρυχθεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια».

Αναλυτές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την επανάληψη του 2005, όταν κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον θάνατο δύο αγοριών αφρικανικής καταγωγής σε αστυνομική καταδίωξη, που προκάλεσε τρεις εβδομάδες ταραχών.

Με πληροφορίες από The Guardian, Reuters. Φωτογραφία: Reuters/Yves Herman



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3