ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεύτερη νύχτα οργής για τη δολοφονία του 17χρονου

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Δεύτερη νύχτα οργής για τη δολοφονία του 17χρονου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2023, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατόν πενήντα άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία μετά από μια δεύτερη νύχτα ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό από την αστυνομία ενός 17χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Μια νύχτα αφόρητης βίας κατά των συμβόλων της Δημοκρατίας: δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επιθέσεις. 150 συλλήψεις», ανέφερε ο Νταρμάνιν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός από τους αστυνομικούς στο εργατικό προάστιο Ναντέρ του Παρισιού εναντίον του εφήβου, ο οποίος ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής, τροφοδότησε μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη για την αστυνομική βία στις εθνοτικά διαφορετικές συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κινητοποιεί 40.000 αστυνομικούς για την αντιμετώπιση των ταραχών. «Το κράτος πρέπει να είναι αποφασιστικό στην αντίδρασή του, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού, έναντι 9.000 χθες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη βόρεια πόλη Λιλ και στην Τουλούζη στα νοτιοδυτικά, ενώ ταραχές σημειώθηκαν επίσης στην Αμιένη, τη Ντιζόν και το διοικητικό διαμέρισμα της Εσόννης νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την Πέμπτη, ανακοίνωσε το γραφείο του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back