ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Ζάψας: «Ας μας ενημερώσει η ΔΕΔΑ»

Εικόνα του άρθρου Γ. Ζάψας: «Ας μας ενημερώσει η ΔΕΔΑ»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2022, 16:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην περασμένη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου) Α.Ε. Μάριος Τσάκας βρέθηκε στα Ιωάννινα. Έκανε την επιλογή να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Βιομηχανική Περιοχή, έχοντας στο πλευρό του τη βουλευτή της ΝΔ Μαρία Κεφάλα και τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.

Η ΔΕΔΑ Α.Ε. είναι αυτή που έχει αναλάβει να υλοποιήσει μια… δόση δικτύου φυσικού αερίου σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα. Έργα, συνολικού προϋπολογισμού 29,1 εκατ. ευρώ, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να προχωρούν (η αρχική έγκριση για την υλοποίηση των έργων αυτών πάει πίσω στο 2018…).

Ο κ. Τσάκας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης δικτύου φυσικού αερίου, πρώτα στη ΒΙΠΕ και έπειτα, στην πόλη των Ιωαννίνων. Έκανε δε την πολύ αισιόδοξη εκτίμηση ότι «από τον επόμενο χειμώνα οι πολίτες θα αρχίσουν να απολαμβάνουν τη χρήση του φυσικού αερίου». 

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου (που αφορούσε αρκετά θέματα - θα ακολουθήσει σχετικό κείμενο), ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου από την ΔΕΔΑ Α.Ε. «Εμείς δεν θέλουμε ενημέρωση από την κα Κεφάλα…» είπε. Ο κ. Ζάψας ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να γνωρίζει τα στοιχεία του έργου και την όδευση των αγωγών («Θα ξανασκαφτεί η Νιάρχου για το φυσικό αέριο;» αναρωτήθηκε ενδεικτικά) αλλά και να μελετήσει το ενδεχόμενο εκπαίδευσης τεχνικών φυσικού αερίου μέσω των σχολών του ΟΑΕΔ.

Για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στην Ήπειρο έγιναν την περασμένη εβδομάδα δύο διαγωνισμοί: ένας για το δίκτυο των Ιωαννίνων, προϋπολοιγσμού 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και ένας, προϋπολογισμού 5,47 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τα δίκτυα των τριών άλλων πόλεων.

Το έργο στα Ιωάννινα αφορά την κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Όπως είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΔΑ τον Ιανουάριο, μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Οι 2.650 συνδέσεις είναι ο ελάχιστος αριθμός συνδέσεων που πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 41 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία –τριάμισι δηλαδή χρόνια.


* Ο Γιώργος Ζάψας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, έχοντας δίπλα του τους περιφερειακούς συμβούλους Χριστίνα Λέκκα και Άρη Σπέγγο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back