Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φύγαμε για Atlanta

Εικόνα του άρθρου Φύγαμε για Atlanta
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2021, 23:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 4,5 χρόνια, ο Ντόναλντ Γκλόβερ, ο Τρόι του Community και Childish Gambino του μουσικού στερεώματος, έκανε μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές εκπλήξεις του τελευταίου διαστήματος.

Το Atlanta ήταν το ολοδικό του σίριαλ, το οποίο θα έφτιαχνε όπως ήθελε. Το έβαλε να εκτυλίσσεται στην Ατλάντα της Τζώρτζια και ήρωές του είναι κυριολεκτικά οι καθημερινοί άνθρωποι.

Όχι όμως όπως τους φανταζόμαστε ακριβώς, αλλά όπως τους διαμορφώνει η αμερικάνικη κοινωνία, κάμποσα κλικ μπροστά (όχι καλύτερα) από την ελληνική.

Ο Γκλόβερ, αρκετά εκλεκτικός και τρομερά ταλαντούχος, έφτιαξε μια δεύτερη σεζόν το 2018 και εδώ και μερικές μέρες, γυρίζει την τρίτη και την τέταρτη μαζί, με γυρίσματα που λαμβάνουν χώρα και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Γιατί όμως το Atlanta είναι τόσο καλό (ναι, είναι πραγματικά πολύ καλό); Θα μπορούσε καταρχάς να είναι, αλλά να το περιορίζει η αντίληψη περί κοινού απεύθυνσης. Ο Γκλόβερ όμως δεν μασάει από τέτοια. Είναι λαϊκός καλλιτέχνης και τέτοια είναι και η σοφία του.

Έτσι, οι ήρωες του Atlanta μπορεί να μοιάζουν αποκλειστικά χωροθετημένοι σε κοινότητες πολύ διαφορετικές από τις ευρωπαϊκές ή τις ελληνικές, ωστόσο εξιστορούν με απίθανο και θελκτικό τρόπο, τόσο τη βασική πλοκή της σειράς, όσο και τις παράλληλες μικρότερες ιστορίες.

Βρεθήκατε ποτέ σε κομμωτήριο με τον Paper Boi; Πήγατε με τον Ερν για ψώνια; Μπλέξατε σε πάρτι διασημοτήτων με τη Βαν; Σας διάλεξε ο ξάδερφός σας για μάνατζερ, στη φάση που όντως θα γίνει γνωστός;

Αυτά και πάρα πολλά ακόμα συμβαίνουν σε σκηνοθετικές τοποθετήσεις που κάνουν μερικές από τις καλές κινηματογραφικές ταινίες του καιρού μας να ζηλεύουν. Πλάνα που αποχρωματίζονται από την κάμερα και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, ξαφνικά γεμίζουν… αλιγάτορες και αστυνομία. Το χιούμορ, λεπτό και συχνά «αμίλητο», δίνει τη θέση του σε μια αίσθηση ματαίωσης και αδυναμίας να ελεγχθεί η μοίρα.

Το Atlanta είναι πολύ καλό. Όπως πολύ καλά είναι σχεδόν όλα τα πράγματα που φτιάχνει ο Ντόναλντ Γκλόβερ ή Childish Gambino.  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back