Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φωνές διαμαρτυρίας για τα φράγματα

Εικόνα του άρθρου Φωνές διαμαρτυρίας για τα φράγματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2019, 22:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό τις 6 έως τις 16 Ιουλίου, σε όλες τις βαλκανικές χώρες, ετοιμάζονται «εκστρατείες» κατά των φραγμάτων στα ποτάμια. Ένα δεκαήμερο κινητοποιήσεων, τις οποίες διοργανώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της μεγάλης πρωτοβουλίας «Σώστε την μπλε καρδιά της Ευρώπης». Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν σύνθημα «Our Rivers-No DAMage» και έρχονται να υπογραμμίσουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας και των παραποτάμιων κοινωνιών από την κατασκευή φραγμάτων.

Στη γειτονική μας χώρα, στην Αλβανία, πολίτες θα διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια εταιριών στα ποτάμια, και στον ποταμό Αώο, μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στα Τίρανα. Μικρές κοινωνίες στη Νότια Αλβανία κυρίως έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τον τόπο τους λόγω της φραγματοποίησης.

Στην Ελλάδα, τη διοργάνωση μιας διαμαρτυρίας έχει αναλάβει η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» η οποία συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Σώστε την μπλε καρδιά της Ευρώπης». Στις 16 Ιουλίου, η «Πίνδος Περιβαλλοντική» διοργανώνει δύο ταυτόχρονες πεζοπορίες διαμαρτυρίας στην ευρύτερη περιοχή της Βωβούσας (στο πλαίσιο και του Φεστιβάλ Βωβούσας) οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα κοινό σημείο: στον Λάκκο του Παππά όπου σχεδιάζεται η κατασκευή φράγματος εκτροπής του Αώου, στο Αρκουδόρεμα. Μετά τις πεζοπορίες θα ακολουθήσει απογευματινή συζήτηση/παρουσίαση του προγράμματος Save the Blue Heart of Europe στο Καταφύγιο Βάλια Κάλντα.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


* Φωτογραφία από παλιότερη κινητοποίηση της οργάνωσης "Πίνδος Περιβαλλοντική" για την προστασία του ποταμού Αώου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back