Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φόρος τιμής στις γυναίκες των Τσεριτσάνων

Εικόνα του άρθρου Φόρος τιμής στις γυναίκες των Τσεριτσάνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/02/2022, 00:32
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον οφειλόμενο φόρο τιμής στις γυναίκες των «Τσεριτσάνων» απέδωσε και φέτος με μια λιτή εκδήλωση στα Τσερίτσανα ο Δήμος Δωδώνης.

Με τον ελάχιστο επιτρεπόμενο αριθμό πολιτών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα πρωτόκολλα των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, την εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριτσάνων, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Ταούλας.

Όπως έχει καταγράψει η ιστορική μνήμη, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 1913 οι γυναίκες των Τσεριτσάνων υποστήριξαν τον Ουλαμό Πυροβολικού του Τόμαρου, κουβαλώντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τα εξαρτήματα των πυροβόλων όπλων και κανονιών, πυρομαχικά, ρουχισμό και τρόφιμα για τους στρατιώτες, στα λεγόμενα «δυο βουνά» της Ολύτσικας, ώστε να χτυπηθούν από εκεί επιτυχώς, οι τουρκικές οχυρές θέσεις, ενόσω ο Ελληνικός Στρατός έδινε την κρίσιμη μάχη για να «πέσουν» η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι.

Η επετειακή εκδήλωση περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των «αντρισσών», κατά τον Βασίλειο Βακάλη, γυναικών, ενός λεπτού σιγή και αναφώνηση του εθνικού ύμνου από τους παριστάμενους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back