ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «φάντασμα» του λευκού βαν

Εικόνα του άρθρου Το «φάντασμα» του λευκού βαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2017, 23:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «είδηση» ότι ένα λευκό βαν κυκλοφορεί στην πόλη των Ιωαννίνων και κάποιοι αποπειρώνται να αρπάξουν, να κλέψουν ή να απαγάγουν παιδιά άρχισε να κυκλοφορεί από νωρίς το πρωί σε διάφορες ιστοσελίδες που αποκαλούνται ενημερωτικές. Την «είδηση» αυτή την «ψάρεψαν» βέβαια από αναρτήσεις στο facebook (με πολλές κοινοποιήσεις) που έκαναν λόγο για ένα περίεργο άσπρο βαν και κάποιους περίεργους τύπους οι οποίοι πλησίασαν παιδιά στην πλατεία Μαβίλη και στην Κυρά Φροσύνη με σκοπό να τα απαγάγουν και να πάρουν τα όργανά τους.

Το κακό δεν άργησε να γίνει. Από χτες το απόγευμα, γονείς και γιαγιάδες είχαν βάλει στο στόχαστρο το λευκό βαν, το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, κυκλοφορεί χωρίς πινακίδες και είχαν αρχίσει να σπέρνουν τον πανικό στις γειτονιές.

Την ίδια ώρα βέβαια η «είδηση» δεν επιβεβαιωνόταν. Η Αστυνομία των Ιωαννίνων δεν έγινε ποτέ αποδέκτης κάποιας καταγγελίας από γονείς και δη από τους γονείς των οποίων τα παιδιά «παραλίγο να πέσουν θύματα απαγωγής». Αργά το απόγευμα, η «είδηση» κατέβηκε μάλιστα από «ενημερωτικές» ιστοσελίδες.

Το λευκό βαν πάντως θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το όχημα σε μια road movie. Είναι παντού: Σε διάφορες πόλεις της χώρας με σκοπό πάντα να αρπάξει παιδιά με διάφορα δολώματα, όπως με ένα playstation. Όσον αφορά τις ιστορίες για απόπειρες απαγωγών, σε αυτές σχεδόν πάντα υπάρχει ένα βαν, και μάλιστα λευκό, και ενιοτε ένα μαύρο αυτοκίνητο.

Η όλη ιστορία τείνει να πάρει διαστάσεις αστικού μύθου. Βέβαια, κάθε αστικός μύθος έχει τις κοινωνικές του καταβολές και πολλές φορές μία δόση αλήθειας. Η απόσταση όμως από τη δόση αλήθειας μέχρι τη διασπορά πανικού είναι μεγάλη (θυμάστε το καλοκαίρι που δύο αδέλφια ισχυρίστηκαν ότι πήγε να τα απαγάγει μια κυρία με λευκό βαν αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκαν ότι σκαρφίστηκαν την ιστορία;).

Οι εξαφανίσεις παιδιών τείνουν να γίνουν στην Ελλάδα μέσω του facebook ένα τεράστιο πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν γίνονται απαγωγές παιδιών. Γίνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών όμως αφορούν γονικές απαγωγές. Αν κανείς κοιτάξει τη σελίδα της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», θα δει πάντως ότι τα παιδιά που παραμένουν εξαφανισμένα, είναι παιδιά τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι σήμερα τα προσφυγόπουλα. Και εκεί δυστυχώς είναι το μεγάλο  πρόβλημα. 

Και παρεμπιπτόντως, η σημερινή μέρα, 25η Μαΐου, είναι η παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά (είναι μία από αυτές τις συμπτώσεις). Σε ημερίδα που έγινε στην Αθήνα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Ελληνική Αστυνομία, δόθηκε έμφαση στις εξαφανίσεις προσφυγόπουλων. Ο πρόεδρος δε της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος ήταν ξεκάθαρος: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία». Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή...

ΣΧΟΛΙΑ
Χριστίνα
Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι αστικός μύθος! Μόλις 4 μέρες πριν πληροφορήθηκα από φίλη μου ηλικίας 22 ετών πως την πήρε στο κυνήγι ένας τύπος με λευκό βαν μαζί με το συνεργό του (ο οποίος βρισκόταν εκτός βαν) στις 2 τα ξημερώματα αλλά ευτυχώς τους ξέφυγε.. Το περιστατικό συνέβη στα Καταφιώτικα Κατερίνης. Η κοπέλα δεν ενημέρωσε άμεσα την αστυνομία διότι όπως μου είπε δεν πρόλαβε να δει πινακίδες και πρόσωπά, άρα το σκέφτηκε ότι είναι ανούσιο. Ενημέρωσε όμως μετά τη συζήτησή μας πως έστω μπορεί να αποτρέψει το κακό σε άλλο θύμα! Τώρα, αν επικοινωνήσετε εξίσου με την αστυνομία της Κατερίνης και διαψεύσει την αναφορά της κοπέλας, είμαστε μια καταδικασμένη κοινωνία, που μάλλον ο καθένας πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνος του στο έλεος του Θεού.. (Υ.Γ. Δε σχολιάζω ΠΟΤΈ και σε ΚΑΝΈΝΑ άρθρο, ψάχνοντας όμως περεταίρω πληροφορίες επί του θέματος έπεσα πάνω στο άρθρο και σχολιάζω ξεκάθαρα για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του κινδύνου) Σας Ευχαριστώ!
makis
εχουμε αντιμετωπισει και εμεις το βανακι αυτο κοντα στο πελεκα στην κατερινη και μας ακολουθουσαν εμενα και τους 2 φιλους με το λευκο βανακι και τρεξαμε και πηδηξαμε αναγκαστηκα απο τη γεφυρα για να γλιτωσουμε .Ειναι αληθεια και οχι αστικος μυθοςςς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back