ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φάκελος «Ζαγόρι-UNESCO» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου Φάκελος «Ζαγόρι-UNESCO» στο Περιφερειακό Συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2021, 00:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει βάλει στόχο να καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία (Cultural Landscapes) της UNESCO τον Ιανουάριο του 2022. Η υποψηφιότητα αυτή είχε αποτελέσει μια δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ζαγόρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο πλαίσιο της όλης προετοιμασίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου πρόκειται να συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, για να εγκρίνει την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας αλλά και το διαχειριστικό σχέδιο. Η συνεδρίαση αυτή, ωστόσο, θα γίνει διά περιφοράς.

Το διαχειριστικό σχέδιο αποτελεί μία από τις πολλές απαιτήσεις της UNESCO. Τη διαχείριση ενός μνημείου ή πολιτιστικού τοπίου την αναλαμβάνουν είτε οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων μόνο ή οι κατά τόπους Εφορείες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς –ανάλογα με την περίπτωση.

Το Ζαγόρι θα αποτελέσει την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας στα Πολιτιστικά Τοπία. Η εξέταση δε του φακέλου της υποψηφιότητας αναμένεται να γίνει από την UNESCO το καλοκαίρι του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back