ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φ. Φίλιος: «Δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος»

Εικόνα του άρθρου Φ. Φίλιος: «Δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2019, 16:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά, και κυρίως να ασχοληθεί με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης το οποίο επείγει. Τα «νέα» πρόσωπα της διοίκησης παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση της κοπής πίτας του Φορέα Διαχείρισης μαζί με τα «παλιά», με τον νέο πρόεδρο Φίλιππα Φίλιο να είναι αναμφίβολα ο «πρωταγωνιστής» της εκδήλωσης.

Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος να στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε όσους αμφισβητούν ή διαφωνούν με την τοποθέτησή του στην προεδρία του Φορέα Διαχείρισης. Καταρχήν, ανέφερε ότι η τοποθέτησή του έγινε μέσω σχετικής προκήρυξης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), στην οποία από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκε μόνο αυτός. Υπενθύμισε δε ότι όλες οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι αμισθί. «Δεν υπάρχει ούτε αντιμισθία ούτε χρήμα ή κάποιο όφελος. Δεν έχουμε να αποκομίσουμε κανένα οικονομικό όφελος» τόνισε.

Δίνοντας δε την απάντησή του στα όσα υποστήριξαν κυρίως οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιωαννίνων, ο κ. Φίλιος υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος» και έδωσε έμφαση στον επιστημονικό χαρακτήρα του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης. Άφησε δε αιχμές λέγοντας ότι «κάποιοι φοβούνται τις νέες λύσεις και βολεύονται με τα πολλά προβλήματα. Πάνω σε αυτά χτίσανε καριέρες… Τελείωσε το πανηγύρι».

Κατά τα άλλα, ο νέος πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Τσουμάνη για την εκτενή ενημέρωση, επεσήμανε ότι σε προτεραιότητα βρίσκεται η διαμόρφωση των προτάσεων του Φορέα Διαχείρισης επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε δε ότι οι συνεδριάσεις του Φορέα Διαχείρισης θα είναι ανοιχτές όπως και ότι μία σημαντική πρόκληση είναι η εξεύρεση μιας σταθερής χρηματοδότησης για την υλοποίηση παρεμβάσεων μέσω προγραμματικών συμβάσεων. Κάνοντας μια  μικρή αναφορά στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, τόνισε ότι ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η ισχυροποίηση του ρόλου του Φορέα Διαχείρισης από τον οποίο προβλέπεται «σύμφωνη γνώμη» και όχι απλά «γνωμοδότηση» όπως γίνεται σήμερα για διάφορες δράσεις και έργα.

Για τους νέους τους ρόλους, μίλησαν και τα μέλη της διοίκησης Βασίλης Γοργόλης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και Δημήτρης Δημητρίου εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Ο κ. Γοργόλης έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια «ενεργή λίμνη» ενώ ο κ. Δημητρίου μίλησε για «σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς αποκλεισμό της επιχειρηματικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back