Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ευκ. Τσακαλώτος: «Αυτά που ισχύουν...»

Εικόνα του άρθρου Ευκ. Τσακαλώτος: «Αυτά που ισχύουν...»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017, 01:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας χρήση ενός περιστατικού τύπου ανέκδοτου, ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ηπείρου ότι η κυβέρνηση βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Η αισιοδοξία για την επερχόμενη αξιολόγηση με τους θεσμούς είναι δεδομένη, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος εκτίμησε ότι η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς ενώ παράλληλα έσπευσε να διαψεύσει όσους, όπως είπε, καταστροφολογούν και κάνουν ζημιά στην οικονομία.

«Δεν ισχύει ότι θα μας αναγκάσουν να πάρουμε νέα μέτρα, δεν ισχύει ότι δεν θα κλείσουμε την αξιολόγηση, δεν ισχύει ότι δεν θα τα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ επανέλαβε ότι «και φέτος θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα», χωρίς όμως να είναι σε θέση να πει πόσο θα είναι αυτό και σε ποιους θα κατευθυνθεί.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα, ο κ. Τσακαλώτος μίλησε με σιγουριά για μια οικονομία που επιστρέφει και διαβεβαίωσε ότι «το 2017 και το 2018 θα έχουμε καλή ανάπτυξη, ιδίως το 2018». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι πόσο βιώσιμη θα είναι αυτή η ανάπτυξη». Και εδώ ακριβώς, εκτίμησε ότι μεγάλη σημασία έχει η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων με πραγματικά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γιατί, όπως είπε, «αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι να έχει η κάθε πόλη της Ηπείρου ένα ΤΕΙ».

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να παρουσιάσει στο κοινό πώς έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει μια αναγνώριση πια ότι οι μεγάλες ανισότητες στις κοινωνίες δεν μπορούν να συνεχιστούν . Η αναγνώριση αυτή είναι οικουμενική, με εξαίρεση βέβαια τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που θεωρεί ότι η ανισότητα είναι στα γονίδιά μας. Οι κοινωνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι» τόνισε.

Για τα περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Για εμάς το κυρίαρχο δεν είναι σκέτα η μείωση της φορολογίας. Εδώ τίθεται ζήτημα πολιτικών επιλογών. Αν θέλουμε μονοδιάστατα να μειώνουμε τους φόρους δεν θα έχουμε 60 γιατρούς, αλλά θα έχουμε 30 γιατρούς» τόνισε. Παραδέχτηκε πάντως  ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Αναφερόμενος στην Ήπειρο, ο υπουργός εκτίμησε ότι υπάρχουν προοπτικές ενώ στάθηκε στον υγιή συνεταιρισμό. Για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, είπε συγκεκριμένα ότι «έχει κάνει πολλά βήματα τον τελευταίο καιρό και αυτό θα συνεχιστεί».

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε κάτι που είπε και στην αρχή περίπου της ομιλίας του, για να υπογραμμίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αισιοδοξία της κυβέρνησης για μια καλή και σταθερή οικονομία: «Στόχος είναι τον Αύγουστο του 2018 να είμαι ο πιο ασήμαντος υπουργός».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back