Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης θυμίζει τον Ροβινσώνα Κρούσο…»

Εικόνα του άρθρου «Ο κ. Μητσοτάκης θυμίζει τον Ροβινσώνα Κρούσο…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2019, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια μέρα μετά την ομιλία του στην αίθουσα της ΕΗΜ, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, την Παρασκευή το πρωί σε συνέντευξη Τύπου.

Μεταξύ όσων τόνισε, υπάρχει το «περιμένετε» για το θέμα του αφορολόγητου, η εξήγηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικές νίκες όπως αυτή των σοσιαλιστών στην Ισπανία, η νέα «επίθεση φιλίας» στο εκλογικό κοινό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι ναι μεν υπάρχει ένα θέμα με τις αντιδράσεις του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αλλά όχι ως βάση για πρόταση μομφής.

«Δεν έχει βάθος το αίτημα» είπε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «δεν είναι ‘δωράκια’ τα επιδόματα για ΑμεΑ», απαντώντας έτσι και στον κ. Κιμπουρόπουλο. «Το ΔΝΤ έβαζε θέμα να κόβονται τα επιδόματα όταν τα άτομα δούλευαν και προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία και την αλλαγή σε σχέση με το 2015, όταν περίμενε νίκη του «αριστερότερου» Podemos, ο κ.  Τσακαλώτος απάντησε ότι «η στάση μας φανερώνει τη μεγάλη αγωνία και αίσθηση ευθύνης. Όπου η σοσιαλδημοκρατία κάνει αριστερή στροφή πάει καλά και πρέπει η αριστερά να ‘ακούει’». Πρόσθεσε δε ότι «δεν μπορώ να κατανοήσω τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για τη ‘δεξιά και τη νέα δεξιά’» και πως «απομονωμένο είναι το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή», αναφερόμενος στους χαιρετισμούς ξένων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Απαντώντας στην ερώτηση για τις διαφορές με τη ΝΔ, στο επίπεδο εφαρμογής ενός δημοσιονομικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα συνεχίσουμε την ισορροπιστική πολιτική», με το βλέμμα στα μεσαία στρώματα. «Η κυβέρνησή μας υπόσχεται ελάφρυνση βαρών» είπε και κατηγόρησε ξανά τη ΝΔ για το «διπλό ψέμα» της καταστροφής της μεσαίας τάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυβερνούσε μέχρι το 2015.

Για τις εκλογές καθαυτές, είπε ότι δεν είναι απαισιόδοξος και πως «υπάρχουν μεν οι προβληματισμοί στον κόσμο, αλλά υπάρχει και η ζεστή ατμόσφαιρα και η διάθεση για συζήτηση», περιγράφοντας τις περιοδείες του σε Πρέβεζα και Λούρο.

Όσο για την «απόσταση» από τις δημοσκοπήσεις και τα δημοσιεύματα, ο κ. Τσακαλώτος χρησιμοποίησε μια παραβολή: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μου θυμίζουν τον Ροβινσώνα Κρούσο, που έβλεπε τα ίχνη του στο ερημονήσι και νόμιζε ότι υπάρχει και κάποιος άλλος άνθρωπος εκεί. Έτσι λοιπόν, λέει ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα χάσουμε, μετά το λένε στα ΜΜΕ και πάει λέγοντας».

Για τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, όπως και αυτό με τις συντάξεις. «Ο κ. Ντομπρόφσκις, δεν σας λέω καν για τον κ. Μοσκοβισί, είπε ότι ‘θα ακούσουμε με συμπάθεια την πρόταση για το αφορολόγητο, αν τα δημοσιονομικά είναι καλά’».

Τέλος, σημείωσε ότι «το θέμα είναι οι προτεραιότητες» και στο προσεχές μέλλον, «αν θα μπορέσουμε να μη χαθούν τα 15 χρόνια αναδιάρθρωσης του χρέους, τα οποία έχουμε καταφέρει (…) Η ελπίδα πρέπει να βασίζεται σε ένα σχεδιασμένο όραμα για το μέλλον».




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back